Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jaksity György Concorde Legyél jobb

„Nem abból épül az ember, ha sikeres, hanem abból, ha néha jól pofára esik.” – Jaksity György a Legyél jobb! napon

Könnyedén megnevetteti a közönséget, de ha üzletről és kitartásról van szó, vérkomoly. Jaksity György a Concorde Értékpapír Zrt., az egyik legsikeresebb magyarországi pénzügyi szolgáltató egyik alapítója, igazgatóságának elnöke a Forbes Legyél jobb! napjának Nagypálya szekciójában beszélt arról, milyen volt egyszerre három nyelven tanulni, és hogy bárki haza tud érni a hat órai fürdetésre.

„Nagy húzás”. Ez a szöveg szerepelt a HVG egyik címlapján a kilencvenes években, ahol egy Alexander Brody interjú a mai napig megmaradt Jaksity Görgy fejében. Maga az interjú arról szólt, hogy hogyan lehet a nemzetközi színtéren eredményesen működni, Brody egyik tippje az volt, hogy ehhez fontos ismerni a helyi kultúrákat, nyelveket. „Azt mondta, neki minden egyes helyen van egy hölgyismerőse, akivel gyakorolhatja a nyelvet. Engem nem ez fogott meg az interjúból, de gondoltam, valami jópofát szeretnél hallani” – válaszolja viccelődve Jaksity György Galambos Mártonnak, a Forbes főszerkesztőjének, aki arról a bizonyos interjúról kérdezte őt.

Jaksity György Legyél jobb Concorde HVG

Jaksity György a Legyél jobb! napon / Fotók: Fekete Csaba

Jaksity életében az idegen nyelvek tanulása másképp történt, összefüggnek élete egyik első kihívásával. Tízéves volt, amikor családjával Belgrádba költöztek, édesapja oda került diplomáciai kiküldetésre. Ötéves húga egész jól viselte a dolgot („Ő pillanatok alatt feltalálta magát, három nap után már ő irányította az óvodát.”), neki viszont borzalmas éve volt. Egyszerre kezdett el oroszul, angolul és szerbül tanulni, ráadásul az összes tantárgya szerbül volt.

„Engedélyem volt az osztályfőnöktől, hogy ha kikészülök, hazamehetek. Volt, hogy sírva értem haza.”

A  szülők azért nem akarták elviselhetetlen nyomásnak kitenni, megbeszélték otthon, hogy ha nem megy neki így az ötödik osztály, legfeljebb évet ismétel. „Engem persze nem abból a fából faragtak” – mondja, és hiába beszél a tízéves énjéről, most is ugyanolyan komoly, mint amikor az üzletről van szó. Úgy gondolja, nem árt, ha az embert időnként kirángatják a komfortzónájából, hogy keményedjen. Ez az üzleti életben is igaz: nem abból épül az ember, ha sikeres, hanem abból, ha néha jól pofára esik.

A Concorde életében nagy pofára esés viszont nem volt. „A Forbes úgy jellemezte a mi sztorinkat (a Concorde-ról 2014 májusában írtunk), hogy összeóvatoskodtuk… Kicsit bántónak is éreztem, szerintem ennél többről van szó. De van benne igazság, nagyon óvatosak vagyunk, sok pénzt hagytunk az asztalon, volt, hogy inkább elengedtünk üzleteket. Cserébe olyan probléma, ami komolyan veszélyeztette volna a cég biztonságos működését, soha nem volt. Rossz döntéseket persze hoztunk.”

Jaksity György Concorde Legyél jobb

Számára a legnehezebb (mind vezetőként, mind emberileg) a Concorde Alapkezelőre vonatkozó döntés volt. “Döntenünk kellett, hogy elengedünk egy jó csapatot, vagy engedjük, hogy ők kerüljenek többségbe. Százból száz cég azt mondta volna, hogy akkor húzzatok.” Végül az Alapkezelő kivált a Concorde Értékpapír Zrt.-ből, de Jaksity számára a mai napig fontos, hogy ők a békés utat választották, ami a márka és az ügyfelek stabilitása szempontjából a legjobb volt. Utólag azért kiszámította, mekkorát buktak a dolgon, ugyanaz a szám jött ki a “mi lett volna, ha…” útra, mint arra, ami végül bekövetkezett.

Határhúzás

A határok meghúzásának a fontossága akkor ébredt rá, amikor gyerekei születtek, igyekezett heti 80 óra munka mellett minél többet velük lenni, a hat órás fürdetésen mindig ott volt.

Átlagosan 4 órát aludt ekkoriban. „Amúgy sem az alvás a sikerterepem.”

Most már más a ritmus: hétfőtől csütörtökig van egy intenzív időszaka, pénteken viszont azzal foglalkozik, ami számára személyesen fontos.

A munkájának része az is, hogy tudja, mi történik a világban, de igyekszik nem elveszni a híráradatban. Rendszeresen olvassa a Portfóliót, az angolszász sajtóból a Wall Street Journal, a The Atlantic a kedvence, de gyakran nézi a Mark to market blogot is.

Jaksity György Legyél jobb! Concorde

„Pontosan tudom, hogy hol mit fogok találni. Nem úgy értem, hogy tudom, mi fog történni, hanem tudom, hogy milyen információt hol találok meg. Fontos, hogy a hírekben nem szabad elveszni. Legyen egy gondolati keret, amiben elhelyezed azt, amit olvasol. Másképp csak egy sima időtöltés lesz, ahogy pörögnek a hírek.”

Arról, hogy mostanában milyen gyakran olvassa a HVG-t, nem beszél, de Galambos Márton biztos, ami biztos, egy eredetiben megszerzett csajozós HVG-vel engedi útjára.

Oszd meg!