Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nehezen megy a kapcsolatépítés? Adunk három tuti tippet hozzá!

Egy linkedines felmérés szerint a munkahelyek 85 százalékára úgy találnak embert, hogy valaki ismert valakit, aki jó lehet az adott pozícióra. Épp ezért legyen bármilyen introvertált is valaki, a saját érdekében meg kell tanulnia, hogyan tud kapcsolatokat építeni – akár az álommeló is beeshet ismerősön keresztül.

A kapcsolatrendszer (néhány munkát leszámítva) főként akkor válik hasznossá, ha váltani akarunk, és ezt kommunikáljuk is, ugyanis becslések szerint a felszabaduló helyek 70-80 százaléka soha sem kerül fel a netre. Szóval röviden: ha jók a kapcsolataid, a munkák jönnek hozzád.

Az amerikai Forbes adott három tippet, amivel felturbózhatod a benned rejlő networkert. Miért van erre szükség? Mert bármilyen iparágról is legyen szó, a pletykák gyorsan terjednek, és ha az ember bénázik, előbb utóbb elkezdik kerülni.

1 – Ki keressek? 

A veled egy szinten lévő emberek társaságát. Ha mondjuk Brand Manager vagy, nem kell egyből az ügyvezető igazgató társaságát keresned, a marketingigazgató is pont elég. Persze tök jól hangzik, ha ismered a csúcsvezetőket, de igazából nagyobb hasznát veszed annak a kapcsolatnak, amivel adott esetben tényleg együtt is kell dolgoznod. Ha ez megvan, és rendszeresen tudsz találkozni vele, akkor az egyik lábadat már be is tetted az ajtón.

2 -Hogy keressem? 

Egy lényegre törő e-mail a legjobb. Ne könyörögj munkáért és ne fényezd magad. Fogd rövidre, és soha se csatold az önéletrajzodat, hacsak nem egy nyíltan meghirdetett pozícióra jelentkezel. Írd meg, mikor vagy elérhető – így gyorsabban kapsz igent vagy nemet, mintha cirádás kisregényt írnál, amit végig sem olvasnak.

3 -Miről beszéljek? 

Ha sikerült leütni a találkozót, akkor jön a neheze, mert ez leginkább egy randihoz hasonlítható. Nem szabad túl harsánynak lenni. Nem szabad, hogy azt a látszatot keltsd, mint aki most azonnal új munkát szeretne. Beszélj arról, hogy úgy érzed, hogy váltani akarsz valamikor, vannak terveid. Próbálj érdeklődni a másikról, vidd el a személyes irányba, ő is végigdolgozta a napot, lehet, hogy egy sima beszélgetést többre értékel, mint egy béna pitchet a legnagyobb víziódról. Még az is lehet, hogy szeretne újra találkozni.

A legfontosabb, hogy ne csak akkor networkingeljünk, ha munkát keresünk. A kapcsolatépítés magában foglalja a kapcsolat ápolását is. Maradj proaktív, és kifizetődő lesz a beletett munka.

Oszd meg!