Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Musk betartotta ígéretét: pár nap alatt építettek kapszulát a thai barlangban ragadt gyerekek megsegítésére

Az amerikai sztármilliárdos, a Tesla-vezér Elon Musk még pénteken jelentette be, hogy a portfóliójába tartozó cégek, így a Boring Company és a SpaceX mérnökei Thaiföldre utaznak, hogy részt vegyenek a barlangban ragadt gyerekek mentésében. 

Elon Musk saját mérnökeit küldi a barlangban rekedt gyerekfocisták kimentésére

Thaiföldön egy gyerekekből álló focicsapat indult kirándulni egy barlangba, edzőjük figyelmen kívül hagyta a monszun veszélyeire figyelmeztető jelzéseket, és mikor a kijárat fele fordultak volna a gyerekekkel, az esőzések miatt a barlang egy része víz alá került. Szűk járatokon keresztül, zavaros vízben kell a búvároknak haladniuk, akik csodával határos módon egy hét után megtalálták a csapatot, a mentést a hétvégén megkezdték. Tegnap – magyar idő szerint – délután négy gyermeket mentettek ki, ma a Reuters arról ír, egy ötödik fiút is sikerült a felszínre hozni.

Az úszni sem tudó gyerekeknek közel két órát kell haladniuk a szűk járatokban két búvár között. Profiknak is nagyon nehéz ez a fajta haladás, hát még a teljesen tapasztalatlan gyerekeknek. A helyszínen elképesztő munkát folytatnak a mentőegységek.

Musk pénteken beszélt arról, besegítenek. Nem tétlenkedtek, már el is készült annak a kapszulának a prototípusa, ami elég könnyű ahhoz, hogy a búvárok bevigyék, de elég kicsi ahhoz, hogy a szűk járatokban elférjen. Utóbbi nagyban megsegítené a mentési folyamatot, mert most a búvároknak le kell venniük a magukkal vitt palackokat a hátukról, egy ponton annyira szűk a járat. A gyerekek csak maszkot kapnak, ezen keresztül tudnak lelégezni, egyetlen dolguk, hogy kövessék az elöl haladó búvárt egy már kifeszített kötélbe kapaszkodva. Az idő a legnagyobb ellenségük most, bármi, ami meggyorsíthatja a mentést, hatalmas segítség (egyelőre az időjárás és a körülmények úgy alakultak, hogy a vártnál gyorsabban haladnak a búvárok).

Musk Twitteren mutatta be, mire jutottak mérnökei.

Egyelőre kérdés, hogy az eszközt tényleg bevetik-e. Musk korábban azt írta, hogy 17 órán belül eljuttatják a helyszínre a speciális kapszulát. A mentőegységek a várható esőzések miatt azonban megkezdték a mentést, ha a vízszint emelkedik a barlangban, elfogyhat a maradék csapat levegője, a legrosszabb esetben pedig ellepheti a víz azt a sziklát is, amin várakoznak a mentőegységekre.

Oszd meg!