fotó: Precious Plastic
Fotó: fotó: Precious Plastic
Legyél jobb!

Műanyag házakkal segítene a menekültsziget lakóin a Precious Plastic nevű közösség

Melis Dóra
2020. február 24. 6 perc olvasás

Nyakig érünk a műanyagszemétben, pedig a plasztikfelesleggel sok hasznos dolgot lehetne kezdeni – például dizájntárgyakat alkotni, vagy lakóhelyeket építeni. Dave Hakkens holland tervező, Precious Plastic nevű projektjével a hulladékcsökkentést és a tudásmegosztást keresztezi, mozgalma világszinten is egyre népszerűbb. A csapat most a menekültválság problémáján is segítene a felhalmozott műanyaghulladék segítségével. Terveikről a budapesti Gólyában meséltek.

A Precious Plastic ötlete abból az elképzelésből fakad, hogy a műanyagszemét újrahasznosítása otthon is megoldható legyen, saját gépek segítségével.

Hakkens négy, a műanyag feldolgozására alkalmas gépet tervezett meg, a tervrajzokat pedig mindenki számára elérhetővé tette az interneten.

Nem minden műanyag alkalmas az újrahasznosításra. Hakkens masinái a nagy sűrűségű polietilén, azaz a HDPE és a polipropilén műanyag megmunkálására lettek kifejlesztve.

A csapat híre még Will Smith fiához, Jaden Smith-hez is eljutott, a színésznek egy többszáz kilós tárgyalóasztalt készítettek műanyagból.

„A műanyag értékes és becses alapanyag. Csak rosszul van használva és árusítva” – nyilatkozta korábban Joseph Klatt, a Precious Plastic egyik kulcsembere az amerikai Forbesnak. A Precious Plastic filozófiája egyszerű: a műanyag egy olyan újrafelhasználható anyag lehet, amiből megfelelő eszközök segítségével pofás dolgokat alkothatunk.

Szék műanyaghulladékból // fotó: Precious Plastic
Kulcstartóként kapott második esélyt a műanyag // fotó: Precious Plastic

Olcsó és egyszer használatos – a társadalom nagy része így vélekedik a műanyagról. A csapat célja az, hogy ezt az álláspontot a feje tetejére állítsák, és nemes, értékes alapanyagként tekintsünk rá. Az alkotók mindenkivel megosztják a műanyagfeldolgozás legjobb módszereit, de ők is szívesen fogadják az ötleteket, tapasztalatokat. A cél az, hogy globálisan minél több feldolgozó bázis lehessen, ezzel is csökkentve ökológiai lábnyomunkat.

Online közösségük ma már több mint nyolcvanezer tagból áll.

Manapság ugyan számos olyan eszköz létezik, amik képesek a műanyag újrahasznosítására, ám húzós áruk miatt ezek elérhetetlenek az átlagfogyasztók és a kisebb műhelyek számára. Hakkens nyilvánossá tette az általa épített gépek tervrajzait, melyek sokkal olcsóbban jönnek ki, mint az előre gyártott, profi gépek. A gépek költsége átlagosan 40-60 ezer forint körül mozog, elkészítésük 3-5 napot vesz igénybe.

A tervek alapján a masinákat bárki felépítheti, és akár otthon is belevághatunk a műanyagalapú tárgyak gyártásába. Az apparátus egyik darabja az aprításra szolgál, míg a többi gép lehetővé teszi, hogy a felmelegített műanyagot különböző módon formáljuk. A tervek megvalósításában Hakkens online oktatóvideókkal is segít.

Mivel Open Source-közösségről van szó, a Precious Plasticnek nincsenek pontos adataik, de becsléseik alapján már több mint ezren (ebben személyek és csoportok is vannak) építették meg gépeiket, és egyre többen alapítják meg a helyi Precious Plastic-műhelyeket.

Műanyagworkshop lesz Budapesten és menekültszigeten is

Tóth Ádám és Zala Zsófi tavaly tavasszal maguk is részt vettek a Precious Plastic eindhoveni workshopján. „Egy csomópontot terveztem újrahasznosított műanyagból. Ezekből különböző bútorok és installációk épülhetnek. Készült egy zöldház is, amit pop up-szerűen bárhol fel lehet állítani, benne növényeket termeszteni” – mondja Ádám. A prototípus nyárra fogja kiforrni magát, akkor már termékként szeretnék árulni. A Precious Plastic gépeit Ádámék is felépítették budapesti műhelyükben, ezekkel különböző formájú és esztétikájú dolgokat tudnak létrehozni a műanyagból.

Az asztallap újrahasznosított műanyagból készült // fotó: Precious Plastic

A budapesti Precious Plastic egyelőre kezdeti fázisban van, jelenleg ketten, Ádám és Zsófi a törzstagok. Úgy látják, hogy tavaszra minden összeáll, az elkészült termékeket már árulni fogják. Addig zajlanak a bútor és termékkísérletek, körvonalazódik a marketingkoncepció is.

A műanyagot ebben a fázisban még az ismerősöktől szerzik, de biztos, hogy később már többre lesz szükségük.

„Vannak olyan újrahasznosító helyek, ahol már granulátum formájában megveheted az újrahasznosított műanyagot. Ez annyiból rosszabb, hogy mivel már átmegy egy feldolgozáson, növekedett értékű terméknek számít.”

A Precious Plastic a világ számos pontján hozott már létre újrahasznosító műhelyeket. A csapatból öten – köztük Julie és Adrian, a közösség két oszlopos tagja – most egy különleges helyszínen fognak workshopot tartani: Samos menekülttáborában. A görög sziget közel van a török határhoz, ahol menekültek sokasága próbál belépni az Európai Unióba. Sokan évek óta itt laknak, embertelen körülmények között, célok nélkül.

A műanyagból házat is lehet építeni // fotó: Precious Plastic
Műanyag tégla // fotó: Precious Plastic

„Samos nincs felkészülve ennyi menekült befogadására” – mondta el Julie és Adrian a Gólyában tartott angol nyelvű előadásukon. „A táborok zsúfoltak és a helyi hulladékgazdálkodás nem képes kezelni az extra szemetet.” Egészségtelen körülmények uralkodnak, és a felmerülő környezeti problémák már az egész szigetre hatással vannak. „A megoldás egy olyan workshop, ahol a helyiek és a menekültek közösen dolgoznak.”

A csapat fel szeretné hívni az ott élők figyelmét a műanyagszennyezés hatásaira, új készségeket tanítanának nekik és célt adnának nekik ebben a kilátástalan helyzetben.

„Nagyon nagy a fejetlenség, sok a szemét és a lakhatás sem megoldott. Adrianék célja, hogy segítsenek az ott élő menekültek helyzetén akár házikókkal, akár azzal, hogy tudást adnak a kezükbe” – mondja Ádám, az előadás szervezője. Julie és Adrian Hollandiából indulva, lakóautóval csorognak le Görögországig. A Precious Plastic hálózatát kihasználva, több helyen, így Budapesten is megálltak, hogy prezentáljanak, pénzt és eszközöket szerezzenek.

Kiemelt kép: Precious Plastic