Roberto Nickson / Unsplash
Legyél jobb!

5 tipp, hogy motivált maradj az ünnepek előtti utolsó munkahetekben

Forbes
2021. december 06. 3 perc olvasás

Ha már kezd lemerülni az energiaraktárad így év vége felé, de mondjuk még épp nem engedhetnéd meg magadnak a lazsálást, adunk pár tippet ahhoz, hogy fókuszált maradj az ünnepek előtti hajrában.

Ahogy az irodákban felbukkannak a karácsonyfák, ahogy mindenki titokban kihúzza a kollégája nevét a céges karácsonyi ajándékozáshoz, úgy érezzük magunkat már fél lábbal az ünnepi időszakban. Ez azonban rányomhatja a bélyegét a munkánk minőségére, pedig a legtöbb helyen december az egyik legsűrűbb időszak. Épp ilyenkor kell összegyűjteni a maradék motivációnkat, hogy ne a munkánk igya meg a levét az ünnepi hangolódásnak.

A Forbes.com és az Image.ie is összeszedett néhány tippet ahhoz, hogy mit tehetünk a motivációnk megtartása érdekében.

Listázd a teendőidet!

Annak érdekében, hogy igazán nyugodtan tudj elmenni pihenni az ünnepekkor, készíts egy listát minden teendővel, ami még vár rád az óévben.

Nagyon jó érzés lesz kipipálni őket egyesével, így a produktivitásod csúcsán ér majd a megérdemelt pihenés.

Tegyél rendet az asztalodon!

Fogadunk, hogy év közben nem jut eszedbe, hogy takaríts az asztalodon, pedig a hosszú hónapok alatt nemcsak a kosz, hanem a felesleges papírfecnik, elhagyott gemkapcsok és kifogyott tollak is felhalmozódnak. Mielőtt elmennél szabadságra, tegyél rendet az asztalodon (akár karácsonyi dekort is tehetsz ki), így amikor visszamész az újévben, minden tekintetben tiszta lapot nyithatsz.

Értékeld az évet!

Lehet, hogy a munkahelyed amúgy is szervez év végi értékelést, de nem árthat, ha saját, szubjektív szempontjaid alapján tekintesz vissza az elmúlt évedre.

Mérd fel a sikereidet és a nehézségeidet, legyél brutálisan őszinte: nem a főnöködnek és nem a potenciális munkahelyednek készül, hanem magadnak.

Oszd be okosan az idődet!

A munkahelyed kaotikussá válhat, hiszen minden határidős munkának be kell futnia az ünnepi szabadságok előtt. Próbáld meg ne túlvállalni magad, gondolj arra, milyen rossz lenne, ha épp az ünnepek alatt robbannál le az azt megelőző stressz miatt. Oszd be okosan az idődet, ne temessen maga alá a határidők tömkelege.

Foglald el magad!

Amikor munka van, akkor a munkára fókuszálj. Viselkedj úgy, mintha szeptember lenne, és próbáld meg minél inkább kiiktatni a szezonalitást a gondolkodásodból.

Ne böngéssz karácsonyi ajándékokat munkaidőben, ne tervezd titokban a karácsonyi menüt, hanem a feladataiddal foglalkozz.

Így lelkiismeret-furdalásod sem lesz, és a teendőid listájáról is sok mindent lehúzhatsz.

Borítókép: Roberto Nickson