Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Most női képességek kellenek és a nők jobban is teljesítenek vezetőként

Egy friss, 2020 márciusa és júniusa között végzett vezetőket értékelő kutatás eredményei szerint a nők hatékonyabbak a Covid-19 járvány alatt azok szerint, akik velük dolgoznak. A korábbi kutatási eredményekkel is összevetve az látszik, hogy a nők jobban helyt tudnak állni a válsághelyzetekben, mint a férfiak – annál is jobban, mint azt korábban kutatók gondolták.

A nők vezetői karrierje kapcsán egyre gyakrabban használatos kifejezés az üveg szikla, amely egyrészt a régebb óta ismert üvegplafon kifejezésre utal, másrészt viszont némileg mást takar. Ez alatt azt értjük, hogy amikor egy cég bajban van, és nő kerül az élére, ő már eleve nehéz helyzetből indul, és bukásának esélye jóval nagyobb a normálisnál. Most úgy tűnik, a kihívások a világjárvány alatt sem kerülik el a nőket, ugyanakkor remekül helyt állnak.

Egy kutatás például arra világított rá, hogy azon országok, amelyeket nők vezetnek, jobban kezelik a járványt, akár a betegek számát, akár a halálozási arányt nézzük. Ugyanez bebizonyosodott az Egyesült Államok nők vezette államainak esetében is. Ezek alapján a Zenger/Folkman vezetőfejlesztő cég is vizsgálódni kezdett meglévő adatbázisaiban lévő vezetők teljesítményével kapcsolatbaon és több mint ezer főnél végeztek 360 fokos értékelést: hogyan reagálnak a vállalatvezető nők és férfiak a kritikus helyzetekre a felettük, alattuk és velük egy szinten dolgozó kollégák szerint?

Egy 2019-es kutatásból például már kiderült: amikor kollégáik pontozzák a női vezetők helytállását kritikus időszakokban, rendre magasabb pontszámokat kapnak, mint férfi kollégáik azonos szituációban. A járvány első hulláma alatti esetleges változások kapcsán a Zenger/Folkman újra vizsgálatot indított:

454 férfi és 366 nő teljesítményére voltak kíváncsiak 2020 márciusa és júniusa között. Ami kiderült: a járvány alatt a különbség még nagyobb a nemek között, a nők javára.

Többek között kezdeményezésben, tanulási hajlandóságban, mások motiválásában és fejlesztésében, kommunikációban és együttműködésben is jobbnak bizonyultak a nők – 19 kritérium közül 13-ban múlták felül a férfiak eredményeit.

A Zenger/Folkman arra is kíváncsi volt, mi lehet a különbségek oka. Minden általuk vizsgált vezető kapott egy pontszámot arra is, hogy mennyire elkötelezettek iránta beosztottjai.

A férfi vezetők iránti elkötelezettség valamivel az átlag alatt volt, miközben a nőké a felett.

A nők kimagasló teljesítményének oka lehet az elemzők szerint az is, hogy a krízishelyzetben éppen azokra a képességekre volt inkább szükség, amelyekben ők rendere jól teljesítenek. Ilyenek a fent említett készségek is (ugyanezt támasztja alá az USA különböző államainak vezetőit elemző fent említett kutatás is).

A kutatás vezetői cikkükben kiemelik: a több száz megvizsgált visszajelzés alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a munkavállalóknak elsősorban arra van szükségük manapság, hogy vezetőik hajlandóak legyenek tanulni, motiválják az ő fejlődésüket a nehéz időkben is, őszinték legyenek, kellő érzékenységgel reagáljanak a mindenkit érintő stresszre és szorongásra.

Nyitókép: Daria Pimpkina / Unsplash

 

Oszd meg!