Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mi kell ahhoz, hogy a világ leggazdagabb emberének dolgozz? Avagy ezt keresi egy alkalmazottban Jeff Bezos

Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere, vagyonát végeláthatatlan cikkek taglalják. Amiről azonban kevesebb szó esik, holott ugyanolyan fontos tényezője az Amazon sikerének: a felvételi eljárásuk.

Miután az Amazon tőzsdére ment 1998-ban, Bezos nyílt levelet írt a részvényeseinek. Ebben részletesen elmagyarázta, hogy „mindig is magasra tették a lécet az új kollégákkal kapcsolatban, és ez továbbra is így marad. Ez a legfontosabb része az Amazon sikerének.”

A cégről tudni lehet, hogy nem egyszerű bekerülni, Bezos maga is így gondolja. A következő hónapokban nagyjából százezer új alkalmazott felvételére készülnek az USA-ban és Kanadában, de három alapkérdés, amin keresztül a jelentkezőt vizsgálják majd, 1998 óta nem változott. A Fast Company most összegyűjtötte ezeket.

Felnézhetünk-e erre az emberre?

Bezos mindig hangsúlyozta, hogy többet keresnek a szimpla kompetenciánál. „Mindig törekedtem arra, hogy olyan emberekkel dolgozzam együtt, akire felnézek. Tőlük lehet a legtöbbet tanulni, példát venni róluk” mondta Bezos.

A kiválóság számára megmutatkozik abban, hogy egy ember jó hallgatóság, és képes befogadni az új gondolatokat.

Bezos szerint a legokosabb emberek folyamatosan megkérdőjelezik saját igazukat, ez viszi őket előre és nyit számukra új területeket. 

Az interjún erre a kvalitásunkra biztosan kíváncsiak lesznek. Megkérdezhetik például, milyen visszajelzés alapján változtattunk utoljára a gondolkodásunkon.

Ez az ember hatékonyabbá teszi a csapatot?

A cég erősítése Bezos legfőbb célja. Azért, hogy eldöntse, fejleszti-e a csapatot a jelentkező, az interjún más Amazon-alkalmazottakat is behívnak, hogy a tapasztalatukkal segítsenek eldönteni, illik-e közéjük a jelentkező vagy nem. Ehhez egy régi elvrendszert, a 14 Vezetési Alapelvet használják. Az interjún megkérdezhetik, hogyan idéznénk elő változást a csapaton  belül és hasonló kérdéseket a döntéseinkről. 

Ő vajon egy „szupersztár”?

Bezos szerint egy szupersztár egy igazi formabontó, kicsit radikális, kicsit lázadó személy, aki mindig máshogy látja a dolgokat a tömegnél.

Tőlük ered az innováció, mert mindig friss nézeteket hoznak egy problémához. Az interjún megkérdezhetik, mit gondolunk magunkban különlegesnek, vagy milyen üzletet indítanánk, ha lenne rá egy száz millió dollárunk. A legjobb jelöltből előjön, hogy valamilyen módon más mint a többiek. 

Borítókép: Jeff Bezos az amerikai Forbesban

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.