Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Melyik számít többet: a felmutatható tapasztalat, vagy hogy mennyire vagy ígéretes? Meg fogsz lepődni

Egyértelműnek tűnik a válasz arra a kérdésre, hogy ha versenyszituációban vagyunk, a múltbéli sikereinket kezdjük el sorolni, vagy a jövőbeni lehetőségekkel győzzük meg, akit kell. Pedig ha arra törekszel, hogy a te vállalatod legyen a legjobb választás egy jövedelmező szerződésnél, vagy tied legyen az új előléptetés, mindenképp a korábbi tapasztalataidat és múltbéli teljesítményedet fogod kiemelni. Ezek ugyanis fontos szerepet játszhatnak a jövőbeni ügyfelek és munkáltatók meggyőzésében.

Felmerül azonban a kérdés, nem győzi meg jobban az embereket az őket érintő jövőbeni teljesítményed, mint a siker, amit a múltban másoknak produkáltál? Ha mások meggyőzéséről van szó, a múltbeli teljesítményeket, tényeket kell ismertetni, vagy azokat, amiket a jövőben tenni szándékozunk?

Egy nem teljesen tudományokon alapuló felmérésből nagyon tisztán kivehető a válasz: a múltbeli sikerekre kell koncentrálni. Ez teljesen logikusnak is tűnik, hiszen a múltbeli teljesítményedet már elérted, nem kétségbe vonható, hogy úgy történt. Ezért nagyobb a valószínűsége, hogy a sokéves tapasztalattal rendelkező, díjnyertes vállalaté vagy munkáltatóé lesz a nagy hasznot hozó szerződés, szemben a kevesebb dolgot felmutatni képes ellenféllel. De tényleg ez a helyzet?

A Stanford Egyetem professzora, Zak Tormala és csapata egy esettanulmányban arra kereste a választ, miért találják a lehetőségeket, opciókat vonzóbbnak, mint a valóságot. Az egyik tanulmányukban a résztvevőknek két olyan jelöltet kellett értékelniük, akik a banki részleg vezető pozíciójára jelentkeztek.

Szakmai hátterük egyetlen jelentős különbségtől eltekintve teljesen egyforma volt.

Az A jelölt 2 éves tapasztalattal rendelkezett és magas pontszámot ért el a vezetői értékelési teszten. A B jelöltnek kevés volt ugyan a tapasztalata, de sok pontot szerzett a potenciális vezetőkről szóló teszten. A tanulmány eredményei szerint B jelöltnek nagyobb esélye van a a jó vezetővé válásra, mint A jelöltnek, hiába rendelkezett több tapasztalattal.

A közösségi médiában, Facebook-felhasználók körében is elvégeztek hasonló tanulmányt. A felhasználóknak egy sor idézetet mutattak egy humoristától. A megjegyzések fele arról szólt, hogy ő lesz majd a következő nagy dobás. A másik fele azonban a jelenre utalt, hogy máris mindenki róla beszél. Tormala és csapata arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy bár a potenciális teljesítmény jóval bizonytalanabb, mint a valódi, a bizonytalanság felkelti az emberek érdeklődését.

Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy döntéshozatalkor az emberek inkább hisznek a csupán potenciális, kevésbé megbízható lehetőségnek, mint a valóságnak. Előbbi viszont kétségtelenül nagyobb hatással van rájuk. Sőt, a tanulmány szerzői szerint, ha a kiegészítő információkat, részleteket közvetlenül azután közöljük, hogy a figyelmet már felhívtuk a bennünk rejlő lehetőségekre, még jobban állnak a jelölthöz. Hasonlóképp, ha még vonzóbbá akarod tenni a termékeket és szolgáltatásokat, amik a hatáskörödbe tartoznak, elsősorban az általad kínált előnyökre, pozitívumokra kell felhívni az ügyfelek figyelmét.

Források:

Tormala, Z. L., Jia, J. S., & Norton, M. I. (2012). The Preference for Potential. Journal of Personality and Social Psychology. Advance online publication. DOI: 10.1037/a00292270

Influence at work

Dr. Újszászi Bogár László, meggyőzés- és befolyásolástechnikai szakértő

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!