Legyél jobb!

Így támogathatod főnökként női munkavállalóid mentális egészségét

Forbes
2022. március 22. 3 perc olvasás

Szerencsére egyre több figyelmet kap a mentális egészség a munka területén, ám sok helyen még mindig kevés információ és gyakorlati tapasztalat van a vezetők birtokában ahhoz, hogy valódi komfortérzetet teremtsenek. Most összegyűjtöttünk négy fontos lépést, amire érdemes odafigyelned, ha nem csak profitot, de elégedettséget és biztonságot is szeretnél „termelni” a cégedben.

Biztosíts mentális egészséget támogató tréningeket

Fontos, hogy vezetőként legalább annyira fontosnak tartsd a kollégáid mentális jóllétét, mint a produktivitását, ugyanis a kettő szoros kapcsolatban áll egymással. A csapatépítők mellett szervezz mentális egészségügyi tréninget, esetleg hívj meg egy coach-ot vagy pszichológust, és teremts időt minimum havi egy személyes beszélgetésre is. Természetesen

nem feladatod, hogy mélyen beleásd magad a kollégáid magánéleti problémáiba, de a prevenciós és önismeretet fejlesztő beszélgetések, valamint a támogató és toleráns magatartás garantáltan erősíti a munkahelyi elégedettséget.

Fontos, hogy a cég attitűdje is tükrözze a támogatást

Elengedhetetlen, hogy az imént említett, támogató attitűd ne csak az interperszonális kapcsolatokban, de a vállalat attitűdjében is megjelenjen. Ami a nőket illeti, nagyon fontos figyelmet szentelni a munkahelyi mikroagresszió és bántalmazás elkerülésére (vagy szankcionálására), az egyenlő bérekre és megbecsülésre, és a szülési szabadság kedvező feltételeinek megteremtésére. 

Mivel ezek egy része szenzitív információnak minősül, érdemes havonta egy anonim kérdőívet kiküldeni, amiben felmérheted dolgozóid elégedettségét, és kikérheted javaslataikat a hatékonyabb és biztonságosabb munkavégzés érdekében.

Az emberek nem gépek − törekedj a rugalmasságra és a fenntarthatóságra

A teljesítménykényszer,

a kontrollmánia és a teljesíthetetlen elvárások a mentális egészségünk legkomolyabb ellenfelei közé tartoznak, pláne, ha olyan magánéleti vagy egészségügyi szempontok is közrejátszanak, mint mondjuk a fájdalmas menstruáció, a gyerekneveléssel kapcsolatos teendők vagy egy mentális egészségügyi probléma.

Sajnos ezen témák még 2022-ben is tabunak számítanak, holott szinte minden nő küzd a három helyzet egyikével. Ha úgy érzed, kétségekbe ütközöl, inkább kérdezz, de ne bírálj: kívülállóként sokszor nehéz megítélni egy szabad szemmel „láthatatlan” nehézség súlyát.

Légy autentikus, maradj ember

Hogy mitől válhatsz igazán hitelessé? Attól, ha a saját életedben is alkalmazod az imént felsorolt szempontokat. Szentelj figyelmet a saját mentális egészségednek is, és ha szükségét érzed, konzultálj rendszeresen egy szupervízorral vagy pszichológussal. Ha transzparensen kommunikálod érzelmeidet és bizonytalanságodat, az nem elvesz, csak emel a tekintélyeden: a munkavállalók is nagyobb biztonságban érzik magukat egy hozzájuk hasonló, emberi akadályokkal küzdő főnök mellett, mintsem egy érzelmileg elérhetetlen, elidegenedett vezető oldalán.

Képek forrása: Unsplash