Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kreativitás, empátia, kommunikáció – Ezeket a készségeket fejleszd, és a karriered biztonságban lesz a robotoktól

Ha fejleszted ezeket a képességeidet, nem csak a robotoktól nem kell félned, hanem fizetésemelésre is számíthatsz.

A mesterséges intelligencia évről évre rohamtempóban fejlődik, a médiában mégis hajlamosak eltúlozni ennek a mértékét. Az igazság közben az, hogy a technológia nagyban egyszerűsíti és megkönnyíti a munkánkat azzal, hogy az ismétlődő, kevés gondolkodást igénylő feladatokat átveszi, de az igazán fontos, nagy hozzáadott értéket teremtő munkát jó ideig még az emberek fogják végezni.

Ha aggódsz amiatt, hogy a technológiai fejlődéssel a robotok elveszik a munkádat, a legjobb, amit tehetsz, hogy időt és energiát fektetsz a soft skilljeid fejlesztésébe. Az amerikai Forbes összeszedte, mik azok a készségek, amivel robotbiztossá teheted a munkádat.

1. Empátia és kommunikáció

Még ha egyre fejlettebbek is a számítógépek, messze vagyunk attól a technológiától, hogy felismerjék az emberi érzelmeket és annak megfelelően válaszoljanak. Ezért azok a munkakörök, amikben fontos az empátia és az emberi kapcsolattartás (tanárok, orvosok, ápolók) nem lesznek kiszervezve egyhamar a robotoknak.

2. Kritikus gondolkodás

Vannak azok a sci-fi filmek, ahol a főhős megkérdezi a számítógépet, mennyi az esélye a kudarcra, válaszként pedig megkapja, hogy 99 százalék. De azért megpróbálja, és sikerrel jár. Ez egy szép metafora arra, hogy a mesterséges intelligencia korában is szükség van a megérzésekre és a kritikus döntésekre. Egy példa erre: egy ügyvédi iroda alkalmazhat mesterséges intelligenciát, hogy felkutassa a releváns dokumentumokat az ügyhöz, de az ítéletet egy ember, a bíró fogja meghozni.

3. Kreativitás

A számítógépes programok jók abban, hogy opciókat és lehetőségeket dobjanak fel, de nem feltétlenül képesek minőségi, kreatív választásokra. Egy leprogramozott generátor össze tud rakni egy receptet, színt, vagy inspiráló idézetet, de a végeredmény inkább nevetséges, mint inspiráló. Bármilyen munka, amihez igazi kreativitásra van szükség (mérnökök, feltalálók, vállalkozók, írók, művészek, zenészek…), jó ideig biztonságban lesznek.

4. Stratégiaalkotás

Tapasztaljuk, hogy az üzleti életben egyre több mindent automatizálhatnak, például a marketing területén: előre időzített bejegyzések, programozott üzenetek. Az ilyen segédeszközök rengeteg időt takarítanak meg, de csak részfeladatokat segítenek végrehajtani egy olyan stratégia mentén, amit emberek alkottak. A stratégiai gondolkodás képessége jó ideig meghatározó lesz a munkaerőpiacon.

5. Technológia menedzselése, karbantartása, felügyelete

Addig, amíg nem lesznek olyan robotok, amik robotokat felügyelnek, szükség lesz emberekre, akik megtervezik, telepítik és felügyelik őket. Minél jobban képben vagy az új technológiákkal és képes vagy azokat alkalmazni is, annál értékesebb lesz a tudásod.

6. Fizikai képesség, kézügyesség

Akármilyen trükkös dolgokra is képesek a legújabb robotok – ez a barista-robot lefőzi és felszolgálja a reggeli lattédat – messze vannak még a jó öreg emberi ügyességtől. Ráadásul megvan bennünk az a szokás, hogy szeretjük nézni embertársainkat, miközben elképesztő fizikai teljesítményt nyújtanak, elég csak arra gondolni, hányan nézik a nagyobb sporteseményeket. Ha igazán jó vagy valamilyen sportban vagy kézművességben, akkor a robotok a nyomodba sem érnek még.

7. Képzelőerő, vízió

Végezetül egy képesség, amire lehet, hogy talán sosem lesz képes a mesterséges intelligencia: a képzelőerő. A mesterséges intelligencia, ahogyan ma működik, adatokat olvas be, és azok alapján logikus következtetéseket tesz bizonyos paraméter mentén. A képzelet nem programozható készség jelen tudásunk szerint, ezért az írók, művészek, aktivisták, vállalkozók, szellemi vezetők és inspiráló előadók valami olyasvalamire képesek a szakterületükön, ami nem helyettesíthető technológiával.

Fotó: Dmitry Ratushni // Unsplash

Oszd meg!