Legyél jobb!

Komoly vállalást jelentett be a Nestlé

Forbes
2019. szeptember 13. 2 perc olvasás

Nullára csökkentenék az üvegházhatású gázkibocsátását a Nestlé – jelentette be az élelmiszeripari óriás.

A vállalatcsoport 2050-re érné el a kitűzött célt, hogy ezzel is támogassa a Párizsi Egyezmény legambiciózusabb vállalását: ennek lényege, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.

A Nestlé három pont mentén próbálja elérni a kitűzött célt:

  • Több olyan terméket bocsátana piacra, amik az átlagnál kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után – ez a cég szerint egyébként üzletileg is jó stratégia, mert az efféle termékeket a vásárlók is egyre gyakrabban keresik.
  • Szorosabbra fűzi kapcsolatát a gazdákkal a földek helyreállítását és az üveghatású gázkibocsátásának korlátozását célzó közös programjaiban, ezeknek része a tej- és tejtermék ellátási láncának fejlesztése is.
  • 100 százalékban megújuló villamosenergiára állnának át – ez egyébként most csak a Nestlé gyárainak egyharmadára igaz.

De fejleszteni szeretnék a logisztikai eljárásokat is, hogy kevesebb üzemanyagot égessenek el a cég szállítójárművei. A cég szerint egyébként a Nestlé 100 legnagyobb disztribúciós központjában az elmúlt négy évben közel 40 százalékkal csökkent az üvegházhatásúgáz-kibocsátás.

A vállalás dicséretes, más területeken viszont most is viták folynak a Nestlé tevékenységéről. Tavaly a The Guardian írta meg, hogy a kanadai őslakók által lakott településekről a cégcsoport folyamatosan szivattyúzza el az ivóvizet, a helyiek már kilométerekre kell járjanak flakonozott ivóvizet venni. A vállalat kritikusai szerint a végső cél az lehet, hogy az ivóvíz legyen a Nestlé legfontosabb terméke, ezt pedig a volt vezérigazgató, Peter Brabeck-Letmathe azon szavaival támasztják alá, melyek szerint a vízhez való jogot szabályozni kellene, mert ez is csak egy táplálék a sok közül, és mint ilyen, pénzben mérhető értéke van.

Kép: inma · lesielle // Unsplash