Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat. Igen, az összeset

Kína rövidesen búcsút int az egyszer használatos műanyagoknak, írja az amerikai Forbes.

2020 végére illegális lesz a műanyag étkészletek és fültisztító pálcikák értékesítése és gyártása. A mikroműanyagokat tartalmazó háztartási termékek gyártása szintén tiltólistára kerül, árusítani pedig csupán két további évig lehet ilyesmit.

A műanyagzacskókat még idén betiltják a nagyobb kínai városokban. Országszerte 2022-ig marad legális az alkalmazásuk, utána Kína egész területén búcsút kell inteni a szatyroknak. Ami a műanyag evőpálcikákat illeti, ezeknek is annyi az idei év végén.

Kína 2025-re minden egyszer használatos műanyagtól meg akar szabadulni.

Ez többek közt azért nagy szó, mert Kína jelenleg a világ egyik legnagyobb műanyagtermelője. Olyan sok szemetet termel, hogy az ország legnagyobb szeméttelepje nemrég csurig telt – 25 évvel korábban, mint ahogy azt az állami vezetés remélte.

A Senhszi tartományban található telepet arra tervezték, hogy napi 2500 tonna szemetet fogadjon be. Helyette napi 10 ezret szállítottak oda.

Bár Kína valóban nagyon sok szemétért felelős, az Egyesült Államok fejenként termelt hulladékaránya magasabb.

A szemétkirályság műanyagból öntött trónusán azonban Kanada foglal helyet, az észak-amerikai ország évente 1,33 milliárd tonna szemetet termel, ez fejenként 36,1 tonnára jön ki.

Kép: Yi Liu // Unsplash

 

„Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.”