Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

út, cél, Fotó: Derek Thomson

Ha nem égsz, kiégsz! Egy fontos kérdés, amit fel kell tenned magadnak

Csak egy kérdést kell megválaszolnod magadnak, és talán máris elkerülted a munkahelyi kiégést.

Képzeljétek magatokat a helyembe, ülök egy belvárosi menő co-working helyen az indián nyár napos napjainak egyikén. Körülöttem 10-12 ember, kedves arcok, okosak, kicsit cinikusak. Érezhetőek a kiégés jelei közülük azokon, akik már jó pár éve ott dolgoznak.

Mesélnek a munkájukról. Elmondják, hogy számokat kell nekik behozni. Ezt el tudjátok képzelni. Vannak a számok, kint, és be kell hozni őket. Ez az ő munkájuk tehát. Hozni-vinni a “számokat”.

Mit is jelent a kiégés?

Talán azt, hogy már nem találják meg azt a munkájukban, amit régen megtaláltak? Nem látják már a magasabb értelmét a melójuknak.

Tekintve, hogy ők egy nemzetközi tulajdonú, itthon piacvezető vállalat értékesítési osztályának vezetői, felvetem nekik, hogy volna itt egy szereplő, akiről eddig nem esett szó.

A vevő! A digitális termékek, amiket ők árulnak, a vevőik életét teszik jobbá és egyszerűbbé. Tényleg.

Magyarán rámutattam, hogy volna itt egy ún. purpose. Egy magasabb rendű cél. Egy küldetés. Emberek életét, munkáját ténylegesen jobbá, egyszerűbbé tenni… és ezt ők már csinálják. Évek óta! Csak valahogy ez nincs fókuszban. Mintha vakfolt lenne.

Körbejárjuk a nap folyamán a purpose, a küldetés, a magasabb rendű cél kérdéskörét olyan gyakorlatokkal, amikről a végén hálával nyilatkoznak. Segítek nekik önmagukat és egymást új színben megismerni és értékelni, egymásért és a munkájukért hálásnak lenni. Sőt, a nap végére átverekedjük magunkat a másik oldalra, és megfogalmazzuk a küldetésüket!

Ahogy haladt előre a nap, megfigyeltem, hogy egyre többen közülük kezdték megérezni, meglátni, hogy talán tényleg van összefüggés:

Ha elvész, vagy talán sosem lett megfogalmazva a küldetés, akkor könnyen jöhet a kiégés.

A számok elgurítanak pár évig, de ha nem égsz, kiégsz!  Te miért égsz? Mi lobbant lángra? Megfogalmaztad már magadnak a saját Személyes Küldetésed? Lehet, hogy még nem. Vagy gondolkodtál már ezen, vagy nem. Van viszont egy izgalmas felvetésem számodra:

Ha még nem, akkor mi hajt?

Ha még nem fogalmaztad meg a küldetésed, akkor is hajt valami. Emberként fontos számunkra egy magasabb rendű cél, ha nincs, akkor helyettesítjük valamivel. Úgy vélem: érdemes átgondolni, hogy megfogalmazott, kimondott küldetés helyett mi az az implicit, ki nem mondott küldetés, program, pálya, ami visz előre? Mik ennek az elemei? Családi tradíció? Gyerekkorból jövő hiedelmek? Korai ifjúkori elhatározások? Érdemes néha tartani egy küldetés-önauditot: merre is megyek?

 

Karafiáth Balázs,
Dr. Karafiáth céglélektan

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!