Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kerüld el a csapdát, amibe sok sikeres ember beleesik!

A siker sok esetben arroganciához vezet. Vendégszerzőnk megmagyarázza, milyen pszichológiai mechanizmus áll emögött, és mi a legnagyobb veszélye.

Képzeld csak el a következő képet: a kaszinóban épp egy rulettasztalnál ülsz és izgatottan figyeled, vajon melyik számon landol majd a golyó. A rulettkeréken összesen harminchét rés található, látszólag semmi különbség nincs köztük. A golyó hosszú másodpercekig a kerék szélén halad, végül belezuhan a harminchét rés valamelyikébe. A győztes szám bármelyik lehet, a példa kedvéért mondjuk azt, hogy a 11-es. Ez azt jelenti, hogy a 11-es szám értékesebb a többinél? Vagy, hogy a többi szám felett áll? Persze, hogy nem! Senki nem hiszi ezt. Aki a 11-esre fogadott, tudja, hogy csak és kizárólag a szerencsének köszönheti, hogy a golyó épp nála landolt. Pontosan ugyanígy van ez a való világban, az emberekkel is.

Mi, a rulettkerék réseihez hasonlóan többé-kevésbé ugyanolyanok vagyunk, és az élet különböző területein többnyire ugyanazzal az értékkel is szolgálhatunk. Vegyük például az online marketing cégeket. Ha jobban szemügyre veszed őket, azt láthatod, hogy szinte ugyanazzal a szolgáltatáspalettával rendelkeznek, megközelítőleg ugyanakkora csapattal dolgoznak, közel azonos szaktudással. A többségük kiváló munkát végez, mégis akadnak köztük olyanok, akik a fennmaradásért küzdenek.

Kijelenthető, hogy az a cég, amelyik több megrendelést kap, jobb és értékesebb, mint a többi? Nem, persze, hogy nem! Sőt, ez a gondolat egyenesen abszurd, a sikeres emberek közül sokan mégis hajlamosak ezt elhinni.

Aki sikereket ér el az életben, gyakran megfeledkezik róla, hogy az eredményeihez az irtózatosan kemény munka mellett egy nagy adag szerencsére is szüksége volt. Ezt a szerencsét rendszerint alábecsülik, az önerőből felmutatott eredményeket pedig túlértékelik, ami idővel arroganciához vezethet.

Miért működik ez így?

Térjünk vissza egy kicsit a rulettes példára. A szerencsés 11-es számú rés nem különbözik a többitől, a golyó csak szimplán ott landolt nála, méghozzá olyan erők miatt, amelyek túlmutatnak a hatáskörén. Viszont a 11-es szám ebből csak annyit érzékel, hogy a golyó nála van, a többieknél pedig nincs. Ebből tévesen arra következtet, hogy őmiatta van ott a golyó, ez az ő érdeme, ezáltal ő különlegesebb, mint a többi. Nem veszi észre, hogy a mellette levő 10-es és 12-es szám nem azért nem kaptak semmit, mert kevesebbek vagy rosszabbak nála, hanem egyszerűen csak nem voltak olyan szerencsések, mint ő.

Amikor a való életben te vagy a 11-es szám, akkor te sem veszed ezt észre. Ennek pedig az az oka, hogy annyira lefoglal a saját álmaid és céljaid megvalósítása, a kemény munka, a tanulás, a tervezgetés és gondolkodás, hogy csak magadra koncentrálsz, és nem figyeled a körülötted élő embereket. Nem veszed észre, hogy ők is ugyanolyan keményen küzdenek, mint te. Ugyanolyan szorgalommal és kitartással, ugyanannyi munkaórát beleölve. Amikor csak önmagaddal és a saját sikereiddel foglalkozol, akkor hajlamos vagy azt hinni, hogy csak neked vannak ambícióid, csak te vagy hajlandó reggel ötkor kelni és csak te vagy képes napi 14 órát dolgozni. A többiek pedig (mivel nem szentelsz időt arra, hogy lásd, mit is tesznek) látszólag csak szórakoznak és lustálkodnak. Emiatt gondolhatod úgy, hogy jobb vagy náluk, hogy a siker, amit elértél, csak és kizárólag a munkád és a szorgalmad eredménye.

Nem veszed észre, hogy te csak egy nagyravágyó ember vagy a számtalan másik között. A kollégáid és a versenytársaid nagy valószínűséggel ugyanazokból a tankönyvekből tanulták a szakmát, mint te. Még az is lehet, hogy ugyanabban az iskolában, ugyanazoktól az oktatóktól. Életük során megközelítőleg ugyanannyi időt töltenek munkával, tanulással, önmaguk fejlesztésével és kapcsolatépítéssel, mint te. Emellett közel ugyanakkora intelligenciával, szorgalommal és munkabírással is rendelkeznek.

Tévedsz, amikor azt gondolod, hogy csak te vagy alkalmas a pozíciód betöltésére, és akkor is, amikor úgy vélekedsz, hogy nem tudnád ugyanolyan jól elvégezni más munkáját.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne érdemelnéd meg a sikert. Megérdemled, nagyon is! Csak látnod kell, hogy mások ugyanúgy megérdemelnék, és nem azért értek el kevesebbet nálad, mert nem tettek eleget, hanem egyszerűen csak nem volt szerencséjük. A golyó nem azért landolt nálad, mert különlegesebb vagy náluk.

Sok sikeres ember nem akarja bevallani magának, hogy a sikerei mögött leginkább a szülői háttér áll. Szerencsés voltak, hogy jó családba született, hogy egyetemre járhatott, hogy nem kellett fizetnie a lakhatásért, hogy kapcsolatok révén jó munkahelyre került. Mások, akik nem voltak ilyen szerencsések, nem tudnak ekkora eredményeket felmutatni, bármennyire is keményen dolgoznak. Az arrogáns ember ezt nem látja és nem is akarja látni. Ő továbbra is szeretné jobbnak, értékesebbnek, különlegesebbnek érezni önmagát. Ennek a gondolkodásnak viszont súlyos következményei lehetnek.

Az arrogancia veszélye

Amikor a sikeres ember elhiszi, hogy minden miatta történik, mindent önerőből ért el, akkor hajlamos abban is hinni, hogy a jövőben sem lesz ez másként. Emiatt elbizakodottá, óvatlanná válik, jóval kockázatosabb döntéseket is bevállalhat és túlhajszolhatja magát. Amikor pedig a külső körülmények és a szerencse elpártol mellőle, akkor elveszíthet mindent, amiért olyan keményen megdolgozott.

Ahhoz, hogy elkerüld ezt a csapdát, reálisan kell látnod a világot és a sikereidet. Azt, hogy a szerencse vagy annak hiánya mekkora szerepet játszott a sikereidben és a kudarcaidban. Látnod kell, hogy a kemény munka önmagában nem elég. Nem szabad hagynod, hogy elszaladjon veled a ló egy nagyobb siker után, és nem szabad engedned magadnak, hogy lenézz másokat csak azért, mert nem volt szerencséjük. Ha mérlegeled a valódi szerepedet az eredményeidben, akkor egyértelművé válik számodra, hogy nagyon sokat köszönhetsz másoknak, és amikor kellett, a szerencse is veled volt.


A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!