Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Karrierváltásban gondolkodsz? Előbb tedd fel magadnak ezt a 6 kérdést

Az elmúlt hónapok alatt sokakban felmerülhetett, hogy kényszerből vagy éppen egy régóta tartó karrier-leívelés miatt elgondolkodjanak azon, szakmát váltanak. A radikális váltás előtt azonban érdemes néhány tényezőt alaposabban megvizsgálni.

Az amerikai Forbes összegyűjtött hat kérdést, amelyek segíthetnek a döntésben.

Advertisement

1.  Kétségbeesésből döntenél így?

A világjárvány miatt otthon töltött hónapok alatt a legtöbben életük egyik legstresszesebb időszakát élték át. Ilyenkor a kétségbeesés miatt hajlamosabbak vagyunk elhamarkodott döntéseket hozni, amik csak elsőre tűnhetnek jó kiútnak a helyzetből. Általában akkor is rengeteg más lehetőség van előttünk, ha azt érezzük, csak egy kiút létezik.

Mielőtt 180 fokot fordítanál az életeden, gondold át, hogy milyen céljaid voltak a koronavírus-járvány előtt és írd össze a racionális érveket, amelyek a váltás mellett és ellen szólnak!

2. Pontosan miért szeretnél váltani?

Fontos, hogy valóban mélyre áss, hogy megtaláld a választ erre a kérdésre. Egy héten keresztül írd le minden nap a gondolataidat arról, hogy miért akarsz váltani. Ez segít abban, hogy külön tudd választani az érveidet a pillanatnyi hangulatodtól, hiszen egy teljes karrierváltásnak nem az a célja, hogy a pillanatnyi érzéseidet javítsd, hanem hogy hosszú távon is profitálj belőle.

3. Mit szeretnél elérni az új munkádban?

Általában sokkal könnyebb azonosítani azokat a dolgokat, amiket nem akarunk, mint azt, hogy mit szeretnénk. Ezt kihasználva írd össze azokat a feladatokat, amelyeket biztosan nem szeretnél elvégezni a következő munkahelyeden! Ezután már könnyebb lesz felvázolni azokat a lehetséges irányokat, amelyek felé indulni szeretnél.

4. Megengedheted magadnak a váltást?

A munkahelyváltás még nem jár garantált pénzügyi stabilitással, főleg nem a 2020-as évben. Mielőtt rászánnád magad a lépésre, gondold át, hogy mennyi tartalékod van, és készülj fel minden eshetőségre.

5. Milyen kilátásai vannak az iparágnak?

Minden iparág különböző kockázatoknak és veszélyeknek volt kitéve az elmúlt időszakban. Néhányuk, mint például a turizmus, egy esetleges második hullám idején még nagyobb bajba kerülhet. Mérd fel, hogy melyek azok az ágazatok, amelyek erősödtek és melyek gyengültek idén. Ha a jelenlegi munkahelyed a stabilabbakhoz tartozik, érdemes lehet egy kicsit halasztani az otthagyását.

6. Ne siesd el a döntést!

Miután végigmentél az előző pontokon, még egy tényezőt vegyél figyelembe a döntési folyamatban: a sietséget. Az elhatározás előtt hagyj legalább két hetet magadnak alaposan átgondolni a lehetőségeidet! Ez teret biztosít arra, hogy ráláss, különböző helyzetekben, hangulatokban is kitartasz-e még a döntésed mellett.

Fotó: Scott Graham / Unsplash

 

"Minden paranoiás engem üldöz."