Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Karriert váltanál, de nem akarod a nulláról kezdeni? Így csináld!

Szakmát váltani sokkal nehezebb és ijesztőbb, mint szimplán átmenni egy másik céghez egy iparágon belül. Mutatunk néhány tippet, ami megkönnyíti az átmenetet.

Döntöttél: itt az ideje a váltásnak. Nem egy új pozíciót szeretnél egy másik cégnél, ennél sokkal nagyobb terveid vannak: szakmát váltasz, és kipróbálod magad egy új iparágban. Most, hogy meghoztad a döntést és kitaláltad, mihez kezdenél ezután, már csak egy kérdés maradt:

hogyan vágj bele úgy, hogy ne kelljen teljesen elölről kezdened? Hogyan mutatod meg egy munkáltatónak, hogy nulla (vagy kevés) tapasztalattal is náluk a helyed?

A Forbes.com külsős szerzője összeszedte, mire érdemes figyelni ilyenkor.

  1. Változtass a szakmai történeteden

Ahhoz, hogy sikeresen karriert válts, kicsit érdemes csiszolni a sztoridon. Ha meg akarod szerezni az új állást, amit kinéztél, egy olyan „csomagban” kell összeállítanod az eddigi tapasztalataidat, amire a HR-es felkapja a fejét. Ez nem azt jelenti, hogy kérkedned kellene, inkább csak figyelj arra, hogy kiemeld a szakértelmednek azt a részét, ami az új szakmádon belül is releváns lehet.

Ez persze egy átlagos álláskeresés esetén is hasznos, szakmaváltás esetén viszont még fontosabb, hiszen előfordulhat, hogy azokra a készségekre, kapcsolatokra és zsargonra, amivel eddig boldogultál, az új helyen (és iparágban) már nem fogsz tudni támaszkodni.

  1. Azonosítsd be a „továbbvihető” készségeket

Ahhoz, hogy kicsit „átírd” a történeted, nem árt tudni, hogy mik azok a készségek, amiket tovább tudsz vinni az új fejezetbe. Ezek nem feltétlenül azok a szkillek, amik a következő pozíciódban mindenképpen nélkülözhetetlenek lesznek, inkább azok, amik segítségével gyorsan felkészülhetsz majd a következő szerepre. Ide főleg az általános szkillek tartoznak, amik egyébként is fontosak ahhoz, hogy sikeres legyél: kritikus gondolkodás, kommunikációs készségek, csapatmunka, vezetői készségek, multitasking.

Ahhoz viszont, hogy kitűnj, egy lépéssel tovább kell menned. Azonosítsd be, mi az a top 3 (esetleg 5) készség, ami szükséges ahhoz, hogy sikeres legyél az új állásodban. Utána gondolj vissza egy-két olyan helyzetre, ahol ezeket a készségeket használtad, és ami alátámasztaná, hogy az új szakmán belül is hasonlóképpen helyt állnál majd.

  1. Kerekedj felül az imposztor-szindrómán

Tudod, mi a következő lépés, és az önéletrajzodat sem tudod már tovább tökéletesíteni, de ez nem elég:

ahhoz, hogy sikeresen és magabiztosan vegyed a váltást, fontos, hogy mentálisan is felkészült legyél, és leküzdd azt az érzést, hogy nem vagy elég jó az új szerepre.

Ha nem vigyázol, az imposztor-szindróma könnyen kedvedet szegheti. A sztorid újraírásának része az, hogy felismerd azokat az adottságaidat és tapasztalatokat, amik megfelelővé tesznek a következő állásra. Az, hogy nem hozod a szakmai követelmények száz százalékát, nem feltétlenül baj. Megvan benned a bátorság és elhatározottság, hogy belevágj? Az állásleírás olvasgatása közben folyamatosan az jár a fejedben, hogy ezt meg tudnád csinálni? Gyorsan tanulsz? Ha a válasz igen, folytasd, amit elkezdtél.

Az imposztor-szindrómát akkor érzi az ember, amikor kilép a komfortzónájából, és valami újba kezd. Ismerd fel és lépj tovább.

  1. Legyen egy ütemterved

Valószínűleg nem te vagy az egyetlen a világon, aki hasonló váltással hagyta mögött a régi szakmáját. Használd ki a kapcsolataidat és térképezd fel, ki az, aki olyan döntést hozott meg, amilyenre te is készülsz.

Ha nincs óriási kapcsolathálózatod, nem baj, ebben az esetben viszont nem árt, ha összebarátkozol a Linkedinnel. Keress olyan embereket arról a területről, ahova készülsz, akiknek tapasztalatuk van a jelenlegi szakmádban. Egészségügyből váltanál techre, salesről marketingre vagy pénzügyről HR-re? Majdnem biztos, hogy nem te vagy az egyetlen, úgyhogy ásd bele magad a linkedines „job description” szekciókba! Ha megtaláltad a megfelelő embert, szerezd meg az email címét, és írj neki, beszéljetek meg egy kávézást. Nem csak hasznos tippeket kapsz, de motiválni is fog majd, hogy nem te vagy az egyetlen, aki hasonlóan nehéz döntést hozott.

Borítókép: Chris Benson / Unsplash

"Rohadtul nem akarom, hogy úgy keressünk többet, hogy valami kicsit rosszabb lesz."

Gerendai Károly, a Sziget alapító-ügyvezetője