Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kapás Boglárka: Tokió után befejezem

Ember nem örült úgy bronzéremnek, ahogy Kapás Boglárka a riói medence partján. A Forbes Flow-n mesélt arról is, hogyan tovább.

A Forbes következő sportlistáján minden bizonnyal ott lesz Kapás Boglárka, aki pályafutása legjobb évét úszta 2016-ban. A sikereket a helyén kezeli, megválogatja kinek nyilatkozik, hova megy el – az Forbes üzleti fesztiváljának közönsége nagy tapssal fogadta.

flow_michelisz
Kapás Boglárka Michelisz Norberttel a Flow sportszekciójában

Kapás Boglárka az olimpia évében váltott klubot, ráadásul 17 év után hagyta el nevelő-egyesületét, a BVSC-től az Újpesthez igazolt. A londoni Európa-bajnokságon aztán hatalmasat robbantott – szűkebb környezetét is meglepte a riói főpróbának tekinthető 4 aranyérem. A váltás tehát bejött.

Hogy komoly stáb van mögötte, azt az olimpiai óta tudjuk, könnyek közt, de mégis nagyon összeszedetten köszönte meg mindenkinek a bronzérmet. „A legjobbamat úsztam, kihoztam magamból a maximumot, ezért is örültem nagyon a bronzéremnek” – mondta a Forbes Flow színpadán. Éremesélyesként utazott az olimpiára, de nagyon reális célokkal, most is azt mondja, egyértelmű volt, a világklasszis Katie Ledecky-t nem tudja majd megszorítani, az ezüstről pedig tényleg csak nagyon minimális különbséggel maradt le. Ezt sem bánja, mert a legjobbját úszta, amit tudott.

Azt mondta, a magyar közvélemény valóban nagy elvárásokat támaszt a sportolókkal szemben, és sokak tényleg úgy élik meg, hogy az olimpiának „súlya van”. Ő nem ilyen. „Ugyanazok vannak a medencében, mint más világversenyeken” – ilyen egyszerű a receptje, bár amúgy is jó versenyző típus. Mikor az olimpia kapcsán a 4 éves felkészülést említem, válaszában finoman kijavít. „Ez nem négy év munkája, és ezt sokan rosszul értelmezik.

Négy év az az idő, ami két olimpia között eltelik, de egy-egy eredményben egy élet munkája van benne. Nekem 16 évem van ebben a bronzéremben.”

Ezt a pozitív szemléletet otthonról hozta, és a profi menedzsmentet is. Szó szerint. Nővére illetve sógora szervezi a medencén kívüli életét, az interjúkat vagy a rendezvényeken való megjelenést is. Nem akarják, hogy Bogi „elcelebesedjen”, amúgy sem az a típus, de tudják, fontos, hogy bizonyos helyeken szerepeljen. A sportkarrierjét érintő döntéseket is a családdal egyeztetve hozta meg, így az év elei klubváltást is. „Éreztem, hogy valami változásra van szükségem.”

Az olimpiai eredmény pénzben is komoly előrelépést jelentett a számára. „Nem a pénz miatt csinálom, hanem mert élvezem. Természetesen nagyon jó, hogy ebből meg is tudok élni.” Az olimpiai eredményei után 41 millió forintnyi jutalmat kap (csapatban is úszott egy hatodik helyezést), és meghívták a világkupa-sorozatba is, Szingapúrban kezd pár hét múlva. Ezeken a versenyeken komoly pénzdíjakat lehet nyerni.

Bogi megtanította egy országnak, hogyan kell egy bronzéremnek őszintén örülni – 2016 az eddigi legsikereseb éve, és még hátra vannak a világkupa-futamok. Most már viszont aranyakat vár tőle a közvélemény, főleg, hogy jövőre Budapest rendezi a vizes világbajnokságot. És még mindig ott van Ledecky, aki négy arannyal ment haza Rióból, a váltó mellett 400, 800 és 1500 méteres gyorsúszásban is győzött, ezek mind Bogi számai. És amilyen reálisan értékeli a saját eredményeit Ledecky mellett, olyan őszinte mosollyal mondja, hogy az arany a cél négy év múlva Tokióban. „Aztán befejezem” – teszi hozzá.

Akkor már igazi olimpia-veterán lesz, 27 évesen negyedszerre áll majd rajtkőre ötkarikás játékokon.

Oszd meg!