Legyél jobb!

Játékok, amivel hatékonyabbak és jobbak lehetünk – 4 hasznos applikáció

Unyatyinszki György
2021. október 17. 4 perc olvasás

A változáshoz sokszor nehéz fenntartani a motivációt, de ha a videojátékokhoz hasonló megoldásokhoz nyúlunk, sikeresebbek lehetünk.

„Ma egy kicsit lazára veszem. Sok volt a nyűg. Belefáradtam” – mindenki ismerheti ezeket a gondolatokat, aki valaha szeretett volna leadni pár kilót, változtatni az életvitelén vagy feljebb törni a ranglétrán a munkahelyén. Ez a kényelmet kereső – végeredmény szempontjából káros – gesztus önmagunknak sokak lendületét megtöri, visszatérítve a kiindulási állapothoz.

Tanuljunk a játékoktól!

Hogyan lehetnek sikeresek az online szerepjátékok (például a 17 éves World of Warcraft) vagy ma is játszott nagy klasszikusok? A játékok pszichológiája sikeresen tartja fenn az érdeklődést, néhány szempont ideális elegyére van szükség:

  • fenntartsák a változatosságot, rendszeresen frissüljön,
  • tele legyen személyre szabható elemekkel (pl. saját karakter tervezése),
  • apró célok és azok jutalmazása kéz a kézben járjon,
  • közösségi élménnyel járjon,
  • szórakoztató legyen (Mario nyomdokain rengeteg játék készült, mégis az első lett igazán élvezetes).

Az életcéljaink megvalósításához a mobiltelefonos applikációk hasonló megközelítésével mókássá tehetjük keményebb önfejlesztő munkát is.

A Lifehacker segítségével mi is bemutatjuk a legjobb játékos viselkedésformáló applikációkat.

Habitica

Egy képzeletbeli világ, ahol úgy kaphatunk aranyat, fejleszthetjük hősünket, illetve mélyedhetünk el a birodalom küldetéseiben, ha előtte mi magunk is megdolgozunk érte.

Habitica mesevilágában szörnyek ellen harcolhatunk, már ha szerzünk hozzá fegyvert egy mosogatásért vagy egy munkahelyi feladat gyorsabb elvégzéséért. (Fotó: Habitica)

A rendszeres fogmosástól az edzéseken át a házimunkáig hozzáadhatjuk céljainkat. Ha elvégeztük a napi feladatot, már érkezik is a jutalom, illetve a játék újabb szintjei. A teljesebb élményért a barátainkkal együtt is megoldhatjuk Habitica minden baját, de előbb persze mindenkinek a saját portáján kell sepregetnie, akár szó szerint.

Forest, avagy hogyan ne pusztítsd életed erdejét

Kissé drasztikusan motivál a fókuszált munkavégzésre a Forest. Az egykori tamagocsis élményt „feltámasztva” arra jutottak a fejlesztők, hogy az emberek nem szeretik, ha hanyagságuk miatt meghalnak dolgok (nahát!). Amikor elkezdünk egy feladatot, azzal egy virtuális fát ültetünk, ami mindaddig növekszik, amíg nem nyúlunk a telefonunkhoz és nem térünk el a céltól. Ha mégis abbahagynánk, a fánk elpusztul. Védjük a fákat!

A sikeres fanövesztést érmékkel jutalmazza az app, ezeket pedig felajánlhatjuk, hogy a Forest partnere, a Trees for the Future valódi fákat ültessen.

Yousician, a zenészcsináló

Ahogy közel tíz éve a Guitar Hero közelhozta a gitárokat (mármint az arra hajazó kontrollereket) és a régi rockzenét a fiatlokhoz, úgy hozhat minket közel az igazi zenéléshez a Yousician. Az appalikáció a telefon mikrofonján keresztül hallgatja, hogy mit játszunk azon a hangszeren, amivel szeretnék megtanulni zenélni, erre ad visszajelzéseket, tanácsokat, technikákat. Az pedig külön érdekes, hogy a saját énekhangunkat is elemzi, méghozzá meglehetősen őszintén.

Zombie, Run! – Fuss vagy megesznek

Az egyik legszórakoztatóbb futásra motiváló applikáció a Zombie, Run!, amivel garantáltan nem hagyjuk abba a futást a gyengébb pillanatainkban. Az app követi a megtett távolságunkat és a mozgás intenzitását, amit átültet egy virtuális zombiapokalipszisbe. Ha túl lassan vagy túl keveset futunk, utolérnek, márpedig jutalom aligha járhat egy zombi által elfogyasztott személynek. Nem maradt ki a többjátékos mód sem, vagyis társaságban is menekülhetünk az üldözők elől.