Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ilyen lesz a jövő városa az IKEA szerint: szűkös, zsúfolt, de legalább megfizethető

A fokozott urbanizáció, az elöregedő népesség és a klímaváltozás miatt kell újragondolni a lakásokkal kapcsolatos elképzeléseket – írja közleményében az IKEA.

Annak érdekében, hogy a jövőben se legyen kényelmetlen a városi lakhatás, az IKEA két projektet is indított. A Better Living és a The Urban Village a lakókörnyezetre összpontosít, céljuk az egyre sűrűbb nagyvárosok életének fenntarthatóvá tétele.

Az Ikano Bostaddal közösen fejlesztett Better Living többek között magába foglal:

  • egy új lakás prototípust, amely közvetlenül segíti a lakásmegosztást és minden család típus számára nyitva áll;
  • egy „emberközpontú várostervezési módszert”, ami lehetővé teszi a jobb élet elősegítését a lakókerületekben;
  • valamint különféle termékeket és lakberendezési megoldásokat kis, illetve közös lakóterekbe, amelyek fenntarthatók és megfizethetők az emberek többsége számára.
Kép: EFFEKT Architects for SPACE10

Ilyen lesz a jövő városa. // Kép: EFFEKT Architects for SPACE10

A SPACE10 együttműködésével létrejött The Urban Village szeretne párbeszédet kezdeményezni a jövő lakásainak, lakókerületeinek, városainak tervezésével, építésével és megosztásával kapcsolatban.

Részei többek között:

  • a többgenerációs lakóközösségek a városok közepén, rugalmas, minőségi lakásokkal, amelyekhez a mindennapos életet támogató célzott szolgáltatások és létesítmények, illetve digitális interfész tartoznak;
  • az alacsonyabb árszintű belépési küszöb, a lakástervezés és finanszírozás újragondolása, illetve új, előfizetéses rendszerű modellek bevezetése révén, melyek lehetőséget biztosítanak a bentlakóknak a lakás tulajdonjogának megszerzésére;
  • és a körkörös üzleti modell jegyében adaptálható építőrendszer, ami fenntarthatóbb építkezési módokat és hosszabb életciklusú épületeket biztosít.

És nem lenne IKEA az IKEA, ha az utolsó, ORI nevű startuppal közös projekt ne robotbútorokat foglalna magába, melyek célja a kisméretű lakások felkosítása. Az erre a célra kifejlesztett robotbútorcsalád lényege, hogy tagjai többféle funkciót is betölthetnek, azaz akár gardróbként vagy kanapéként is használhatók, a lényeg, hogy egyszerre csak egy bútor helyét foglalják el. (Az átalakulás így néz ki.)

Kép: IKEA Newsroom

Ha akarjuk, gardrób, ha akarjuk, ágy. // Kép: IKEA Newsroom

Egy másik kollekciójukat pedig a kis thaiföldi otthonok ihlettek, tagjai pedig összekapcsolható, kombinálható elemekből állnak. Az új, a globális kihívásokra választ adó bútorcsaládokat jövőre viszik piacra – először Japánban és Hong Kongban.

 

Főoldali kép: EFFEKT Architects for SPACE10

Oszd meg!