Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így lehetsz az a főnök, akire felnéznek az alkalmazottai

Lehet a csapatod 100 főnél is nagyobb vagy épp csak pár ember, a cél mindig ugyanaz: autonóm és motivált csoportot létrehozni és vezetni a stílusoddal, értékrendeddel, hogy ők is sikeresek legyenek és a közös célt is elérjék.

A legtöbb vezető csak egyfajta tartóoszlopként tekint az alkalmazottaira, akik azért vannak, hogy hozzák az elvárt eredményeket.

Az igazi vezető felismeri, hogy jó vezetéssel egy csapat független, erős ökoszisztémává válhat, aminek rejtett potenciálja is megmutatkozik.

Az ilyen csapat pedig jóval értékesebb annál, hogy csupán kövesse az üzleti modellt – írja az amerikai Forbes a kivételes vezetésről szóló cikkében.

A jó vezető egyszerre kompetens és karizmatikus. A kivételes vezető mindemellett még törődik is a csapatával, biztosítja a szakmai és személyiségfejlődéshez is megfelelő körülményeket. A figyelmes főnök saját maga és csapata is messzebbre jut, mert az adakozó (giver) attitűd természetéből fogva vonzza, hogy vissza is kapjuk ugyanezt másoktól, tehát amíg saját sikerünket kovácsoljuk, biztosíthatjuk másokét is, a két hatás csak erősíti egymást.

Ebben az önműködő rendszerben nő a lojalitás és elköteleződés, a giver főnököt jó követni, mert mi is jól érezzük tőle magunkat.

Ha vannak vezetői ambícióid, ez az 5 pont (amiből 4 a pozitivitáshoz kapcsolódik) segíthet ilyen főnökké válnod.

  1. Pozitív emberekre építenek

A pozitív emberek az erősségeikre építenek, mert tudják, hogy a gyengeségeik nem juttatják a kivételesek közé.

A jó főnök olyan csapatot épít, ahol ilyen emberek dolgoznak és biztosítja, hogy mindenki azzal foglalkozhasson, amiben természeténél fogva jó.

2. Pozitív célokat tűznek ki

Az ilyen cél egyszerre szolgálja az egyéneket és az üzletet is, ezért a csapat szívesen dolgozik érte. A jó főnök lehetővé teszi, hogy vidd saját küldetésedet is a cégé mellett, ha ez sikerül, ott akar majd maradni.

3. Pozitív folyamatokban hisznek

Számít az is, hogyan jutunk el a kitűzött célhoz. A korai kiégés, a túlzott stressz csökkenti a hatékonyságot, befolyásolja a döntéshozatalt, hosszútávon pedig növeli a fluktuációt. Mindezzel megtorpedózzuk, hogy bármilyen csapatszellem kialakuljon és ugyanazok az emberek ugyanolyan lelkesedéssel tolják a szekeret.

A jó főnök, odafigyel a csapat mentális egészségére és nem fél odalépni ahhoz, akin azt látja, szüksége van egy beszélgetésre.

4. Pozitív helyen van az életében

Fontos megérteni, hogy a munka az ember életének csak egy része. A jó vezető ugyanúgy odafigyel erre a csapatánál, mint saját magánál, hogy az előző 3 pont teljesülhessen.

+1. Folyamatosan fejlődni akarnak

Felismerik, hogy nem tudnak mindent, tisztában vannak (és elfogadják) a hibáikat és hajlandóak tanulni belőle. Tudják, hogy a félelmek, a szorongás és a bukások az életük része, de szükséges ahhoz, hogy saját maga lehető legjobb verziójává váljanak. És tudják, hogy egyszer azok lesznek.

Oszd meg!