Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Teemu Pananen / Unsplash

Így legyünk jobb előadók – tippek egy Toastmasters világbajnoktól

„A könyvtáros és Mrs. Montgomery” címmel nyerte meg 2020 augusztusában a Toastmasters nyilvános beszéd világbajnokságát Mike Carr. A versenyen 30 ezer résztvevő közül lett az övé a legjobb beszéd.

Carr szerint egy jó előadó el tudja azt érni, hogy minden egyes néző úgy érezze, személyesen neki szól a beszéd. A Forbes.com összegyűjtött néhány tippet a Toastmasters világbajnoktól, hogy jobb előadók lehessünk:

Használd a csendet!

A beszédedben stratégiailag elhelyezett hatásszünetek rásegíthetnek a humorodra vagy akár kiemelhetnek egy fontos üzenetet is.

Gyakorolj!

Ahhoz, hogy komfortosan érezd majd magad élesben a színpadon, gyakorolj, amennyit csak tudsz! Ez segít magabiztosabban kiállni.

Mondj történeteket!

A közönséged nem a felsorolt adatokra fog emlékezni, hanem a minél szemléletesebb és érdekesebb példáidra, amivel alátámasztottad az adataidat. Ne félj meghökkentő történetekkel előhozakodni!

Élj a meglepetés erejével!

Lepd meg a hallgatóságod akár egy váratlan vizuális elemmel a háttérben, akár egy bevágott videóval, vagy egy viccel, és máris jó úton haladsz afelé, hogy emlékezzenek majd rád és a kulcsüzeneteidre.

Videózd le a beszédedet!

Készíts magadról videót, miközben gyakorolsz, majd nézd vissza hang nélkül. Ha így unod, akkor valószínűleg a közönség is fogja, mert még csiszolnod kell a háttérben futó prezentáción vagy a testbeszédeden.

Fotó: Teemu Pananen / Unsplash

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.