Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így készülj fel: 5 dolog, amit az állásinterjú előtti estén csinálj

A sikeres állásinterjú kulcsa az alapos felkészülés. Az amerikai Forbes összeszedte, miket kell elvégezni a nagy nap előtti estén ahhoz, hogy pozitívan záródjon a beszélgetés.

1, Aludj egy nagyot

Ez a legfontosabb dolog, amit tehetsz egy interjú előtt. Amikor kipihent vagy, jobban tudsz koncentrálni és nem kell meginnod egy vödör kávét ahhoz, hogy ébren maradj, ráadásul egy kiadós alvás csökkentheti a stresszt és az idegességet is. Persze, aludni nem mindig könnyű akkor, ha egy fontos beszélgetés előtt állunk. Ha nem sikerül álomba merülnöd, próbálj elvégezni pár relaxációs gyakorlatot: meditálj vagy jógázz! Bárhogy is teszel, ne rágódj a másnapon, a túlgondolás is nehezítheti az elalvást.

2, Nézd át a CV-det és a motivációs leveledet

Ezek áttekintése mellett gondold át az interjú során felmerülhető kérdéseket. Fókuszálj a statisztikáidra, a jelentős teljesítményeidre valamint a releváns készségeidre. Ha különböző pozíciókra pályázol, készíts elő különböző típusú CV-ket és motivációs leveleket.

Ha tisztában vagy a saját teljesítményeddel és előéleteddel, akkor ezek felfrissítik az elméd, és képessé tesznek arra, hogy a feltett kérdésekre gyorsan tudjál válaszolni. Ez magabiztosságot tükröz, ráadásul az interjún is jobban szerepelsz. Ha túl sokáig kell gondolkoznod egy veled kapcsolatos kérdésen, az interjúztató megbízhatatlannak könyvelhet el.

3, Készíts egy listát a kérdéseidből

Ez az egyik legkritikusabb pontja lehet az állásinterjúnak, így fontos, hogy felkészülj. Érdeklődj a vállalati kultúráról, magáról a munkáról és arról is, hogy milyen egy átlagos nap a cégnél. Kérdezz rá azokra a pontokra, melyek nem teljesen világosak. Egy állásinterjún nem csak téged kérdeznek, te is kérdezhetsz, élj a lehetőséggel!

4, Tervezd meg az odajutást

Készülj fel arra, hogyan és mennyi idő alatt jutsz el az interjú helyszínére. Ha autóval mész, kalkulálj a dugóval vagy az időjárással, mert ezek miatt több időbe telhet az odajutás. Ha tömegközlekedéssel mész, nézd meg, hogy a járművek késnek-e, vagy van-e valami radikálisabb változás. Ha videón keresztül zajlik a beszélgetés, tervezd meg a helyszínt, ellenőrizd a számítógépedet és bizonyosodj meg arról, hogy működik a mikrofonod. Mindig hagyj magadnak 30 extra percet közvetlenül az interjú előtt. Semmi nem lehet rosszabb annál, ha azon stresszelsz, hogy elkésel.

5, Találd ki, mit fogsz viselni

Ha már este eldöntöd, miben leszel az interjún, eggyel kevesebb dolog miatt kell aggódnod reggel és másra tudsz fókuszálni.  Győződj meg róla, hogy a ruhád ne legyen ráncos és gyűrött, vagy esetleg szöszös. A táskádat is készítsd elő már este, így reggel csak fel kell kapnod és indulhatsz is.

Ha már előző este felkészülsz az interjúra, képes leszel arra, hogy a nagy napon százszázalékosan magára az beszélgetésre fókuszálj és minden energiádat belerakd.

 

Kiemelt kép: rawpixel // Unsplash

 

Oszd meg!