Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így izzítsd be az agyad, hogy felgyulladjon az a bizonyos villanykörte

Az eredeti, friss, áttörő ötletekhez szükséged lesz egy kis mentális térre. Segítünk, hogy ezt meg tudd teremteni.

Amber manapság keményebben dolgozik, mint korábban bármikor, és a legfőbb problémája, hogy úgy érzi, mostanában nem jutnak eszébe jó ötletek. Egy amerikai tech cég ügyvezetőjeként leginkább komplex és nem lineáris problémák megoldásával kell foglalkoznia, ezért igencsak szüksége lenne azokra a jó ötletekre, az áttörési pontokra, hiszen korábban ezektől volt olyan jó vezető. A Fast Companyn közölt cikkében Amber coach-a, a Cognitas vezetőfejlesztő cég tulajdonosa az ő példáján keresztül ad tippeket másoknak, akik hasonló problémával küzdenek.

Egy tanulmány alapján azt írja: a kreatív ötletek egy egyedi folyamat eredményeiként születnek, mégpedig akkor, amikor az agy egy bizonyos állapotba kerül.

Egész pontosan az agy számára ehhez relaxált állapot kell és pozitivitás, tehát például nem fog működni, miközben erősen egy problémára koncentrálunk.

Igen, ez így van: ha az asztalodnál ülve nem találsz megoldást egy kihívásra, hagyd abba az erőltetett töprengést. Gyűjtsd be az elérhető információkat a témában, aztán lépj hátra. A nagy ötletek majd random időben, random helyen találnak rád, például séta közben vagy a zuhany alatt állva, esetleg falatozás közben, hiszen ilyenkor az agyad alapvetően pihen és pozitív állapotban van. Ezen felül van három lépés, amivel előcsalogathatod a megoldásokat.

1. Vedd észre és védd az aranyat érő perceket

Amber észrevette, hogy a legjobb ötletei utazás és a kollégáival elfogyasztott ebéd közben jönnek. Másoknak gyakran elalvás előtt villannak be nagy dolgok, esetleg épp felébredés után vagy edzés közben. Figyeld meg, hogy mely pillanatokban tör rád leginkább az ihlet, védd és használd ki ezeket a perceket, órákat!

2. Ha nincs ötleted, vezess be új szokásokat

Ebben a járványos évben a fél világ otthonról dolgozik és ezzel automatikusan túlórába hajszolja magát: a NordVPN amerikai felméréséből például az látszik, hogy átlagosan három órával többet dolgozunk március közepe óta. Ez azt is jelenti, hogy lecsökkent az ötletelésre alkalmas percek száma. Amber is így járt, ezért napi sétát írt elő magának, amikor szabadon gondolkodhat. Színezz, főzz, biciklizz, próbálj ki te is néhány dolgot, ami segít elrugaszkodnod a laptopodtól és az íróasztalodtól.

3. Készülj fel a legjobb ötletek elkapására

Gyakran halljuk, mondjuk: ha fontos, majd eszedbe jut. De erre azért nem érdemes apellálni.

Amber séta közben a telefonja diktafon appjára mondja fel ötleteit, edzés és vezetés közben pedig Sirinek kiált, hogy emlékeztesse majd dolgokra. Az elalvás előtti ötletgyárosok bevett szokása papírt és tollat tartani az éjjeli szekrényen, de a jegyzetelős appok és programok tárháza sem véletlenül olyan széles.

Ha már egyszer sikerült beindítanod az agyadat, használd ki! Hidd el, a világban a problémák csak egyre bonyolultabbak, összetettebbek lesznek, szükséged lesz a szuperképességeidre!

Oszd meg!