Fotó: Alexander Dummer / Unsplash
Legyél jobb!

Így engedd el dolgozó szülőként a bűntudatot

Forbes
2020. szeptember 10. 2 perc olvasás

Az otthoni oktatás és a home office idején még aktuálisabbá vált a szülők állandóan emelkedő stressz- és bűntudatszintje. Sokak szenvedtek a túlterheltség miatt, ami miatt úgy érezték, nem tudnak eleget sem a gyerekeikkel, sem a munkájukkal foglalkozni.

A Harvard Business Review összegyűjtött néhány stratégiát, ami segíthet a bűntudat kezelésében:

Bocsáss meg magadnak!

A bűntudat elengedésének első lépése, ha igyekszel nem minden döntésed után megkérdőjelezni magad. A „rosszul érzem magam, mert…” kezdetű mondatokat cseréld ki az „így döntöttem, mert…” kezdetűekre!

Ne feledkezz meg az értékeidről!

Sokan bűntudatot éreznek az irodában töltött óráik miatt, amikor otthon vannak, akkor pedig azért, mert nem dolgoznak eleget. Az ördögi körből való kiszabaduláshoz állítsd fel a prioritási sorrendet és ez alapján húzd meg a határaid!

Tanulj meg nemet mondani!

Nem kell minden egyes iskolai adománygyűjtésen, programon részt venned, és a főnöködtől sem kell minden egyes feladatot elvállalnod.

Kérj segítséget!

Nehéz dolog megtanulni segítséget kérni, de ha mindent egyedül akarsz megoldani, az csak táplálja a stresszt. Kezdd apró lépésekkel! Kérni és kérdezni soha sem szégyen, sőt, még az emberi kapcsolataidat is olyan irányba tolhatja el, ahol kölcsönösen tudtok egymásra számítani.

A tökéletes helyett az elég jóra törekedj!

Egy egészséges szülő-gyerek viszonyban a szülő úgy adja meg a gyerekeinek az érzelmi biztonságot, hogy közben nem mondd le saját igényeiről sem. A tökéletesség helyett érdemes inkább

az egyensúlyra törekedni, hogy a gyerek ne egy önfeláldozó, saját identitásáról lemondó szülő példáját lássa maga előtt.

Ne kövesd a közösségi médiában azokat, akiktől rosszul érzed magad!

Az orrunk alá tolt tökéletes családok képei könnyen át tudnak verni, azt hihetjük, hogy csak nekünk vannak problémáink. De ez távol áll a valóságtól. Egyszerűen dobd ki a követett oldalak, profilok közül azokat, akik miatt azt érzed, hogy tökéletességre kellene törekedned.

Fotó: Alexander Dummer / Unsplash