Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hosszú Katinka: Örülök, ha jön egy kudarc

A vállalkozóvá válásról, saját főnöki mentalitásáról és a csapat fontosságáról beszélt Hosszú Katinka olimpiai és világbajnok úszó a Brain Bar 2020 második napján.

A “Vállalkozz, mint egy bajnok” cimű szekcióban szerepelt Hosszú Katinka a Brain Bar 2020 második napjának programjában. A Forbes legértékesebb sportolókat összegző listáját hat éve vezető úszó egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott személyesen megjelenni, videóüzenetben válaszolt a rajongók, érdeklődők kérdéseire.

Többen voltak kíváncsiak, mi volt a legnehezebb lépés a sportolóból vállalkozóvá válásban. Katinka határozottan válaszolt: az, hogy kiengedjen folyamatokat a kezei közül. „Sokszor túlvállaltam magam, ami stresszel jár. Ma már mindent feladatot, amire van egy jó emberem, rábízok.” Ezért is tartja fontosnak a körülötte dolgozó csapat minőségi összetételét.

„Ha komolyan akarsz valamivel foglalkozni, kell egy jó csapat, de legalább egy partner”.

Ugyanakkor mindenkinek fel kell ismernie magában, hogy alkalmas-e a vállalkozói létre. Az ezzel járó munka éjjel-nappali, nem lehet fél emberként csinálni. Fontosnak érzi, hogy a termék vagy szolgáltatás releváns legyen és a vállalkozó higgyen benne. És az egyik legfontosabb készség, ami a jó üzletembert teszi: a folyamatos és magas szintű time management.

Tuti módszert nem tud mondani a sikeres vállalkozáshoz, de teljesen biztos a buktatók és hullámvölgyek kezelésének fontosságában.

„Lehet, hogy rosszul vagyok beállítva, de az úszásban is örülök neki, ha jön egy kudarc.”

Arra a kérdésre, hogy milyen főnöknek tartja magát, Katinka mosolyogva válaszol: erről inkább a kollégáit kellene megkérdezni. Büszkeséggel vegyes önkiritkával magát leginkább túl kedves főnökként jellemzi. „Igyekszem mindenkit inspirálni és mindenkivel kedves lenni, ezért is jó, hogy nem én vagyok az ügyvezető.”

Mosolyogva beszélt saját fiatalságáról is. Tizenévesen lázadó volt, senkire nem hallgatott, mint fogalmazott: egy edző sem mondhatta meg, mit csináljon. “Ha nem ilyen lettem volna, akkor hamarabb váltam volna olimpiai bajnokká.”

A sport célja viszont egyértelmű: a kicsikkel megszerettetni kell a sportot, nem pedig az eredményt hajszolva kihajtani őket. A folyamatos mozgás hasznos tulajdonságokkal ruház fel: koncentrációra, elszántságra tanít, megtanít hosszú- és rövid távú célokat is felállítani, majd küzdeni értük. Azonban ezekből nem kíván egységes receptet alkotni. „Azt, ahogy én elértem és megéltem a sikert, nem lehet mindenkire ráhúzni, minden gyereknek meg kell találnia a saját útját.”

 

Mehettem volna akárhova a világon, és úgy döntöttem, hogy ide szeretnék jönni, Magyarországot választottam.