Fotó: Kép: Campaign Creators // Unsplash
Legyél jobb!

Hogyan zökkents ki egy elkényelmesedett csapatot?

Forbes
2021. november 14. 2 perc olvasás

Az irodai értekezletek egy idő után ellaposodhatnak, pedig ásítozó emberek gyűjtőhelye helyett lehetnének a megfelelő közeg arra, hogy mindenki előrukkolhasson az új, kreatív ötleteivel. Ahhoz, hogy egy kicsit felrázd a csapatot, nem árt, ha néha egészséges keretek között, de parázslik körülöttük a levegő.

Sokan szerencsésnek tartjuk magunkat, hogy olyan csapatban dolgozhatunk, ahol kevés a konfliktus, de amikor egy csapat már hosszú ideig dolgozik együtt, akkor megtalálják az együttműködés megfelelő ritmusát, szabályos viselkedési mintákat kezdenek követni, és ezzel minimalizálják a nézeteltéréseket is.

Idővel azonban ez a megszokott munkamódszer korlátozhatja a csapat teljesítményét, hiszen, ha mindig mindenki egyetért, akkor már nem születik annyi innovatív ötlet, és rossz döntéseket is könnyebben hozhatnak, pusztán kényelemből.

Csökkenhet a hatékonyság, ha egy csapat már túl sok ideje dolgozik együtt.

A Harvard Business Review összegyűjtött néhány tippet arra, hogy hogyan segítsd elő a meetingeken az előrevivő és hasznos konfliktusokat, hogy ne csak bólogatni és a mobiljukról chatelni járjanak be a tárgyalóba a kollégáid:

Legyen a feszültségkeltéssel konkrét és világos célod!

A csapatod először értetlenül nézheti, hogy miért keltesz közöttük direkt feszültséget, ezért jobb, ha nyílt lapokkal játszol és elmondod az okát. Például: „Tudom, hogy ez most kirángat benneteket a komfortzónátokból, de a célunk az, hogy év végére megduplázzuk a számainkat, és ehhez ki kell lépnünk az eddigi gondolatmeneteinkből.”

Tárd fel a sémákat!

Figyeld meg, hogyan viselkednek az értekezleten a csapattagjaid, és oszd is meg velük, hogy mit láttál! Például: „ezen az értekezleten két óra elteltével 43 emberből 17 még nem beszélt” vagy „az elmúlt 30 percben, amikor valaki a gyártási csoportból megszólalt, egy mérnök félbeszakította.” Ezek az adatok segítenek feltárni a viselkedési sémákat, így könnyebb is lesz őket megváltoztatni.

Változtasd meg a sémákat!

Miután te magad is megfigyelted a csapatot, kérd meg a csapattagjaidat, hogy mondják el ők is, hogy mi az, ami szerintük növelhetné a meetingek produktivitását, majd vezess be új szokásokat!