Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hogyan szül win-win szituációt, ha önző vagy?

Sokan elítélendő tulajdonságként definiálják az önzőséget. A megfelelő mértékben és alkalmazásban azonban nem csak mi járunk jól vele.

Annak ellenére, amit a gyerekek az óvodában tanulnak – amikor a szülők azzal kínozzák őket, hogy osszák meg játékaikat másokkal, akik semmit sem kínálnak cserébe –, a társadalmi értékteremtés nem igényel önfeláldozást vagy a személyes érdekek tagadását.

A feltevés, miszerint két szereplő közül ahhoz, hogy az egyik nyerjen, a másiknak mindenképp veszítenie kell, nem feltétlenül helytálló.

Azok a vezetők, akik felismerik az saját és mások haszna közötti kapcsolatot, kiképzik magukat arra, hogy mindenki számára előnyös megoldásokra törekedjenek. Mondhatnánk úgy is, hogy egyfajta kereskedőnek tekintik magukat, akik értékeket cserélnek.

Rajshree Agarwal, a Forbes.com külsős szerzője öt szakaszban határozta meg, hogy miért jó az másoknak is, ha a magunk dolgával törődünk.

1. Legyél tisztában az értékeiddel!

Nem lehetsz hű az értékeidhez, amíg nem tudod, mi azok. Tehát az első lépés: meghatározni őket. Ez egy hosszú folyamat, amire nem szabad sajnálni az időt. Vegyél elő egy papírt és egy ceruzát és tedd fel magadnak a kérdéseket: Mik azok a dolgok, amelyekre soha nem lennél hajlandó? Miért? Mi az, ami belefér? Miért? Hogyan reagálsz, ha az egymással versengő értékeid összecsapnak? Miért?

A megfelelő mértékben önző ember számít a dilemmákra és jól fel is készül rájuk. Értékeit hierarchiába rendezi, majd egy egyszerű szabályt követ: soha ne add fel a hierarchiád magasabb értékét egy alacsonyabbért!

Ha a család és a barátok a legfontosabbak, akkor ügyelj a személyes kapcsolatok ápolására, ha a karriercéljaid az elsődlegesek, ne hagyd, hogy más szeszélyek eltereljék róluk a figyelmet!

2.Készülj fel a munkára!

A második lépés annak a felismerése, hogy az értékek és alapelvek mellett való kiállás nem egy alapértelmezett beállítás, hanem kemény munkát és fegyelmet igénylő hosszú távú törekvés.

Ahhoz, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, hogy kitartsunk a saját érdekünk és elveink mellett, és ezzel a másik fél felemelkedéséhez is hozzájáruljunk, kellően kritikus önreflexióra van szükség.
Fogadd el a kihívást!

3. Nézz kifelé!

Miután meghatároztad a saját értékeidet, nézz rá máséra is. Figyeld meg, hogy milyen alapelvekhez tartja magát, miben méri a sikert, és milyen elvárásai vannak, majd találd meg a közös pontokat.

A megfelelő mértékben önző ember nem működik együtt olyanokkal, aki ellene van az alapelveinek, de ennek az illeszkedésnek nem kell mindenre kiterjednie, csak a közös munka tárgyára.

4. Figyelj és javíts!

A negyedik lépés az állandó korrekció, mellyel a vezetők képességeik és tudásuk szerint a legjobban járnak el,

de nem igényelnek tökéletességet. Megadják maguknak a lehetőséget a kísérletekre és kudarcokra, és ugyanezt alkalmazzák azokra az emberekre, akikkel együtt dolgoznak.

5. Ünnepeld meg a win-win szituációkat!

Az utolsó lépés az első négy szabály segítségével elért eredmények megünneplése. Ne kérj bocsánatot, és ne érezz bűntudatot a sikereid miatt, főleg, ha az valakivel közös siker!   

 

"Minden értelmes ember önfejűnek tűnik időnként."