Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hogyan legyél sikeresebb? Ismerd meg a korlátaidat!

Mi akadályoz abban, hogy azokat az üzleti eredményeket elérd, amik az elképzelt jövőkép felé visznek ebben a mai folyamatosan változó, komplex üzleti környezetben? Vendégszerzőnk írása.

Amikor executive coachként felsővezetőkkel azon dolgozom, hogy szélesítsék vezetői működésüket, azáltal, hogy megtanulnak a változással együtt gondolkodni, élni és a változásban vezetni, a coaching beszélgetéseink egyik állomása az, amikor a belső és külső szabotőrökről beszélgetünk.

Számomra az egyik legérdekesebb téma amelyet Cliff Kimber a Coaching Határok Nélkül (CHN) májusi előadója hozott nekünk az volt, hogy ’Miként győzzük le azokat az akadályokat, korlátokat, amik a kiemelkedő teljesítmény útjában állnak?’ Nem véletlen szólított meg ez a téma, mert munkám során rengeteget foglalkozunk az akadályok, korlátok, vagy, ahogy én használom a szabotőrök elmozdításával a ’Trasformational Leadership’ Executive Coaching folyamataimban.

Cliff szerint az átütő erejű teljesítmény korlátai gyakran abban a környezetben gyökereznek, amiben a legtöbbet kell nyújtanunk. Ezért elengedhetetlen a vezetők és coachok számára, hogy segítsék a szervezetet, hogy beazonosítsa és le tudja küzdeni ezeket az akadályokat. Egyszerűen fogalmazva: ’Mi az a kontextus, amiben működünk és hol nem látjuk a korlátainkat?’

Minden környezetben (ökoszisztémában) függetlenül attól mennyire zökkenőmentes  a folyamat, mindig vannak, és lesznek akadályok, korlátok a teljesítmény útjában. Ezek lehetnek fizikai, pszichológiai, strukturális, viselkedési és kulturális. Mi magunk is állandóan szabályokat alkotunk, legyenek ezek akár valósak, elképzeltek, általunk alkotott vélelmezett, vagy értelmezett vagy esetleg félreértelmezettek szabályok.

Ahhoz, hogy sikeresebbek legyünk az üzletben, vagy, hogy átütő változásokat érjünk el a teljesítményben a vezetők számára kritikus, hogy megértsék és elfogadják, hogy ezek a korlátok minden területen léteznek. Nem hunyhatunk szemet felettük!

abri

A PESTEL egy marketing eszköz, keretrendszer. Egy betűszó, amelyet 6 makro-környezeti tényező alkot (politikai, gazdasági, társadalmi, technológiai, környezeti és jogi szabályozási), s amelyek nagyban befolyásolják az üzleti eredményességet.  Ezek a komponensek nem függetlenül, önállóan hatnak a teljesítményre, hanem együttesen. Például a technológiai fejlődés hat a gazdaságra, ami nagyban meghatározza a különböző piacokat, s ez együttesen befolyásolja az üzleti eredményességét egy adott szervezetnek.

Ha az ökológiai rendszer ezen komponensei nincsenek harmóniában a vállalati stratégiával, ha bármilyen ellentmondás van, korlátok, akadályok jelentkeznek a teljesítményben (vörös nyilak). Amikor ezek megjelennek függetlenül attól, hogy valós vagy csak képzelt korlátokról van szó, elkezdünk visszaesést tapasztalni a teljesítményben.

Mint említettem, fontos ezzel foglalkozni. Hogyan? Előszöri is össze kell gyűjteni, hogy milyen korlátokat látsz, tapasztalsz, vélsz, amelyek akadályoznak a jobb teljesítményben. Készíts egy listát ezekből a korlátokból. Ezután kategorizáld be őket a PESTEL 6 makro-környezeti tényező alá, ahová gondolod, hogy leginkább tartoznak. Innen kezdődik a kemény önismereti munka egy coacchal vagy egy nagyon izgalmas és mélyreható tartalmas beszélgetés a csapatoddal.

A folyamat első lépése a felismerés és hogy megértsd miként jöttek létre ezek a korlátok, pl.

  • a szervezeti struktúrában vannak hibák (amikor átfedés van a területek között, s ezért duplikálódik egy munkafolyamat, ami persze egészségtelen versenyt és ellenségeskedést szül) vagy
  • rendszerbeli örökség („…mert ezt mindig így szoktuk csinálni…”), vagy
  • kulturális lenyomat (bűnbak keresése, mások hibáztatása).

Az átütő teljesítményt akadályozó korlátok megértése szorosan kapcsolódik George Kelly pszichológus alapvető elméletéhez: „Egy adott személy folyamatai pszichésen becsatornázódnak, aszerint, hogy hogyan tekintenek az események elé”. Ez azt jelenti, hogy a folyamataink (gondolatok, érzések és cselekedetek) nem annyira reakciók valamire, mint inkább előfeltételezéseink jelzései, tehát, hogy mi fog következni.

Az emberek feltevésekre, feltételezésekre épülő világokat hoznak létre és annak megfelelően cselekszenek.  Mi, coachok, és a vezetők is előfeltételezésekkel és feltételezésekkel dolgozunk állandóan.

Ezért is fontos, hogy megkérdőjelezzük időnként feltételezéseinket és szélesítsük előfeltételezéseink palettáját:

  • Ezzel az eseménnyel kapcsolatban milyen előfeltételezéseid vannak?
  • Miként látod, hogy alakulnak majd a dolgok? Mire számítasz?
  • Mi van akkor, ha másként látod?
  • Milyen más előfeltételezéssel bírhatnál?
  • Milyen más kimenetelei lehetnek ennek az eseménynek?

Nem is gondolnánk, hogy egy elsőre negatív előjelűnek vélt helyzetben mennyi lehetőség van. Így van ez az akadályokkal is, amelyekkel szembekerülünk. Csak meg kell próbálnunk megérteni őket. Egy vezetőnek a tudatos működése az egyik legnagyobb és legkézenfekvőbb fegyvere.

Kalamár Beáta

Executive Coach és Felsővezető Fejlesztő

Kalamár Beáta egyedi és személyre szabott megoldásokkal szolgál felsővezetők részére, hogy megfelelően tudjanak alkalmazkodni a gyorsan változó, komplex, kihívásokkal teli, kiszámíthatatlan piaci körülményekhez.

Cliff Kimber-t a Coaching Határok Nélkül (CHN) hozta el Magyarországra. A rendezvénysorozat több mint öt éve, havi rendszerességgel szállít neves nemzetközi előadókat Magyarországra mindazoknak, akik vezetőként vagy emberként fejlődni akarnak.

Oszd meg!