Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hogyan hozz meg egy nehéz döntést – és tanulj meg együttélni a következményeivel

Sosem lesz egyszerű meghozni egy döntést, főleg stresszes szituációban. De ha végiggondolod ezeket a lépéseket, és begyakorlod a folyamatot, lehet valamivel kezelhetőbbé tenni a terhet.

Döntés előtt állni sokszor kellemetlen – pedig nem feltétlenül kell annak lennie. Legyen az üzlet vagy magánélet, időről időre mindenkinek kell nehéz döntéseket hozni. Sokan kihátrálunk a döntéshozás felelőssége alól, néhányan pedig pusztán az érzelmeinkre hagyatkozunk, és irracionális döntéseket hozunk.

Az amerikai Forbes alapján a következőkben bemutatunk egy pár lépésből álló gondolatmenetet, amin ha végigmegyünk, segíthet meghozni akár a legnehezebb döntéseket is, és rámutat, hogyan fogadd el a következményeket, bárhogy is döntöttél.

1. Készíts leltárt, milyen erőforrások állnak rendelkezésedre

A döntéseket akár tranzakciókként is felfoghatjuk. Valamilyen rendelkezésedre álló erőforrást, legyen az idő, energia, vagy pénz, arra fordítasz, hogy egy bizonyos végeredménye legyen. De hozhatjuk párhuzamként a tárgyalást is:

ismerned kell a tényeket, hogy a te kezedben milyen ütőkártyák vannak, és reálisan felmérni a tárgyalási pozíciód, csak így tudsz jó alkut kötni.

Minden erőforrás véges, még az olyan megfoghatatlanok is, mint a kitartás, lelkesedés vagy kíváncsiság, ezért bármikor, amikor egy jelentős döntés előtt állsz, fel kell mérned, mivel rendelkezel. Csak ennek tudatában tudsz felelősen dönteni.

2. Vesd össze az előnyöket a kockázatokkal

Emberek vagyunk, hajlamosak vagyunk hagyni, hogy az érzelmeink, büszkeségünk és vágyaink elködösítsék a józanságunkat egy adott szituációban.

Lehet, hogy beleállunk egy parttalan vitába, mert úgy érezzük, mi oldalunkon van az igazság, pedig a helyzetből nem sokat nyerhetünk, és jobb lenne engedni a büszkeségünkből.

Vagy fordítva, sokszor annyira félünk egy kisebb bukástól, hogy elkerüli a figyelmünket, mennyi pozitív lehetőséget teremthet.

Ezért fontos emlékezni az öreg mondásra: „csak azt tedd kockára, amit hajlandó vagy veszíteni.”

Ezért magunkba kell nézni, megkeresni az igazán fontos dolgokat, amiket nem akarunk elveszíteni, és súlyozni a lehetséges pozitív kimeneteleket a kockázatokkal.

3. Tegyél meg mindent, ami rajtad múlik, és engedd el, ami nem

Viszonylag kevés olyan szituáció van az életben, amikor semmilyen hatalmunk nincs az eseményekre. Legtöbbször van befolyásunk alakítani, de nem a miénk a teljes kontroll. Hasonlóan, mint egy vizsgán: rajtad múlik, hogy a lehető legjobban felkészülj, mindent átnézni, és magabiztosan állj oda. De a vizsgabiztost és a feladatokat nem te választod.

A kulcs az, hogy minden tőled telhetőt megtegyél, amire van befolyásod, de ismerd fel azokat, amik már nem rajtad múlnak.

Ugyanez igaz a döntéshozatalra is. Bele kell tenni az energiát, hogy tisztában legyél minden körülménnyel és információval, mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, majd elköteleződni egy választás mellett.

Ha folyamatosan visszafele nézel és megkérdőjelezed a döntéseidet, az nem fog változtatni a következményeken. Akkor van mit bánni, ha elhamarkodottan döntesz. De ha végiggondoltál minden eshetőséget és választottál egy utat, akkor azt okkal választottad: fogadd el, ami ezzel jár, és tekints előre.

 

Borítókép: Francisco Moreno // Unsplash

Oszd meg!