Cris Saur / Unsplash
Legyél jobb!

Így hat a reggeli rutin a hatékonyságodra. Nem az számít, hogy milyen korán kelsz

Forbes
2021. november 08. 4 perc olvasás

Sokan talán nem gondolnak bele, de a nap első néhány perce komoly hatással van arra, mennyire leszünk produktívak aznap. A hatékonyság kulcsa nem feltétlenül a hajnali kelés, de ha kiegyensúlyozott és produktív akarsz lenni, érdemes kialakítani a megfelelő reggeli rutint.

Ki korán kel…

Az elmúlt évtizedekben állandó mítosznak számított, hogy csak az lehet hatékony, aki korán kel, mostanra azonban egyértelművé vált, hogy a siker kulcsa nem feltétlenül az, ha 4:00-kor megszólal az ébresztő. Többek között Mark Zuckerberg Facebook-vezér vagy Jonah Peretti, a Buzzfeed vezérigazgatója sem arról híres, hogy korán ébredne.

A hatékonyság nem azon múlik, hogy mikor kelsz.

Sokkal fontosabb ennél, hogy mivel telik az ébredés utáni első néhány perc: az amerikai Forbes cikke összegyűjtötte, mire érdemes figyelni.

Melyik a legjobb reggeli rutin? Az, amelyik neked beválik

A strukturáltság növeli a hatékonyságot. Ha minden reggeled azzal telik, hogy már munka előtt számos döntést meg kell hoznod, előfordulhat, hogy a kis döntések is nyomasztóvá válnak. Ha viszont úgy ébredsz, hogy előre tudod, mi történik ezután, jobban tudsz összpontosítani arra, hogy mit kell elvégezned. A struktúra és a rutin kialakítása segít az agynak abban, hogy felkészüljön a nap elkezdésére, akár otthonról dolgozol, akár az irodából.

A megfelelő reggeli rutin lehetővé teszi, hogy pozitívan és minimális stresszel kezdd a napot. A mozgalmas reggelek esetén ez azt jelenti, hogy érdemes korábban kelned, már csak azért is, hogy egyedül, a saját feltételeidnek megfelelően kezdhesd el a napot. A rutin része lehet a beágyazás, a zuhanyzás vagy a kapkodás nélkül elfogyasztott kávé.

Felejtsd el az ébresztőórát!

A Forbes.com cikke alapján az egyik legjobb dolog, amit a hatékonyságodért tehetsz,

ha megérted, hogyan működik a belső órád.

Van, aki korán kelő típus, mások nem. Függetlenül attól, hogy te melyik kategóriába tartozol, az alvási ciklusok megértése létfontosságú lehet – persze csak akkor, ha hallgatunk is rá.

Emiatt érdemes megfontolni, hogy ébresztőóra nélkül kelj, ha megteheted. Ha kipróbálnád, de nem tudod, hogyan kezdd el, próbálj meg minden este 15–30 perccel korábban lefeküdni, és folyamatosan növeld a szokásos alvási időt, így egy idő után jó eséllyel már azelőtt felébredsz, hogy megszólalna az órád. Ha mégis ébresztővel kelnél, felejtsd el a szundi gombot, a tudományos konszenzus ugyanis az, hogy nem leszel tőle kipihentebb.

Tiltsd ki a kütyüket a hálószobából

Elalvás előtt vigyél ki minden kütyüt a hálószobából, így minimalizálhatod a kísértést, hogy hírolvasással vagy az Instagram bambulásával töltsd az elalvás előtti perceket. A mobil vagy laptop elalvás előtti használata akkor is megzavarhatja az alvást, ha fényerő-szabályozót használsz.

Ez a szokás abban is segít, hogy ébredés után ne az legyen az első dolgod, hogy a telefonod után nyúlsz.

Edzés, meditálás… vagy bármi, ami jólesik

Az ébredés utáni első óra legyen a te időd. A legtöbbünknek óriási igényünk van erre, sok vezető beosztású ember például épp emiatt kel korán.

Van, aki ilyenkor edz, mások olvasnak, sétálnak vagy meditálnak. Gondold át, mi az a tevékenység, amit szeretsz, és használd ki a reggelt erre. A legtöbbünk napjai zsúfolásig tele vannak, így ha estére tervezzük be az énidőt, gyakran pont erre nem jut már idő. Ha kell, feküdj le korábban, és használd az ébredés utáni időt magadra: hamarosan észre fogod venni, hogy hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb leszel, mint előtte.

Cris Saur / Unsplash