Legyél jobb!

Ha nem alszik eleget, egy csónakban evezik Elon Muskkal, és nem lesz jó vége!

Forbes
2018. november 21. 6 perc olvasás

Elon Musk nemrég adott interjút a New York Timesnak, amiben elmondta, hogy olyan sokat dolgozik és annyira keveset alszik, hogy a barátai aggódni kezdtek az egészsége miatt.

Bár a kialvatlan Elon Musk minden bizonnyal megannyi mókás tweetet eredményezhet, a dolog hátulütője, hogy az alváshiánynak megannyi káros okozata lehet, szélsőséges esetben akár halált is okozhat.

„Meg kellett tenni. Szívesen.” – Tíz erős mondat Elon Musktól a Twitteren

Arianna Huffington nyílt levélben fordult Elon Muskhoz, hogy változtasson az időbeosztásán, a Business Insider pedig összeszedett 30 olyan tünetet, amit az alváshiány következtében szenvedhetünk el.

Az alváshiány fokozza egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát – kutatások szerint a vastagbél- és a mellrák is ebbe a kategóriába tartozik.

A bőr nem gyógyul elég gyorsan éber állapotban, így hamarabb elöregedhet – a nap és egyéb fakorok okozta károsodást semmi sem gyógyítja jobban egy kiadós alvásnál.

Ha nem alszunk eleget, nehezen szabunk határt a vágyainknak – emiatt káros szenvedélyek rabjaivá válhatunk, elhízhatunk, no meg ingerlékenyebbek lehetünk.

Az ébren töltött éjszakák fokozzák a magány érzését – kutatók rámutattak, hogy a gyakran kialvatlan fiatalok kevésbé aktívak szociálisan, és gyakrabban panaszkodnak arra, hogy magányosak.

Az álmatlanság rontja a tanulási képességet és a rövidtávú memóriát – bár ezt elsősorban gyermekeknél figyelték meg, idős korban is romolhat az emlékezet, ha valaki nem piheni ki magát.

Sőt a hosszútávú memóriát is roncsolja az alváshiány – ez különösen időskorban van így, az alváshiány ilyenkor már strukturális változásokat is okozhat az agyban.

Egyre több bizonyíték akad az alváshiány és az Alzheimer-kór összefüggéseire – kutatások szerint alváskor pont az a protein tisztul ki az agyból, ami egyébként szerepet játszik a személyiség teljes lerombolását okozó betegség kialakulásában.

A szívbetegségek kockázata is nő, ha nem alszunk eleget – azok az alanyok, akiket a tudósok 88 órán át tartottak ébren, magas vérnyomást produkáltak, de még a rendszertelen alvók körében is ingadozik a szívritmus.

A kialvatlanság dühöt szül – azok, akik rosszul aludtak az éjjel, másnapra ingerlékenyekké, stresszessé válhatnak.

Hallucinációk, látásromlás, kettős látás, csőlátás – csak pár tünete a túl hosszú ébrenlétnek.

A reakcióidő is romolhat – főiskolai atléták és West Point-i diákok egyaránt rosszabbul teljesítettek alvásmegvonás után.

A kialvatlanság ügyetlenebbé tesz – ugyan egyértelműnek tűnhet, hogy a kialvatlan ember többet hibázik, de egy kutatás szerint az éjszakázó, túlhajszolt sebészek esetében akár 20-32 százalékkal is nőhet a hibák száma.

Az immunrendszer sem működik jól, ha nem pihenünk – más esetben könnyen legyőzhető baktériumok is súlyos fertőzéseket okozhatnak, ha nem alusszuk ki magunkat.

Kevés alvás = több megfázás – a téli időszakban terjedő vírusok kifejezetten szeretik a kialvatlan embereket, akik háromszor nagyobb eséllyel fáznak meg a többieknél.

A fáradtság a szexuális teljesítményre is kihat – a tartós kialvatlanság libidócsökkenést von maga után.

Az alváshiánnyal küzdők emberek hajlamosak a depresszióra, és gyakran boldogtalanok – legalábbis egy Nobel-díjas pszichológus kutatása szerint, aki rámutatott, hogy még a jövetelem emelkedése sem tesz annyira boldoggá, mint az alvás.

A kettes típusú diabétesz is fenyegetőbb, ha nem alszunk – a metabolizmus felborul, ha sokat vagyunk ébren, ez pedig inzulinrezisztenciát is okozhat.

Fáradtan rossz döntéseket hozunk – egy kutatás szerint már egyetlen kihagyott éjszaka is sorsdöntő fordulatokat hozott az alanyok döntéshozatalában, kockázatvállalóbbá téve őket.

Ha nem alszunk, nem tudunk odafigyelni – minél inkább fókuszigényű munkát végzünk, annál valószínűbb, hogy képtelenek leszünk követni a körülöttünk zajló eseményeket.

Kimerülten a beszéd is nehezen megy – egy kutatás szerint a 36 órán át ébren tartott alanyok hajlamosak voltak szavakat és kifejezéseket ismételni, mindezt monoton hangon, összefüggéstelenül.

Fáradtan vezetni majdnem olyan, mint részegen – szakértők szerint a kialvatlan pilóták és sofőrök több balesetet okoznak kipihent társaiknál, és a veszélyes forgalmi helyzeteik is gyakoribbak.

Még a pisiléssel is baj lesz – bár a kipihent test beáll egy bizonyos ürítési mintára, a kialvatlan embereknél sokkal több folyadék távozik a szervezetből, ami kiszáradáshoz vezethet.

Hiába gyúrsz, alvás nélkül az izmaid is elgyengülnek – a kialvatlanság olyan hormonális változásokhoz vezet, amik nehezebbé teszik az izomtömeg-növelést.

Fáradtan a fájdalmat sem viseljük olyan jól – azok, akik krónikus fájdalommal élnek együtt, nemcsak azért szenvednek jobban az álmatlanságtól, mert többet vannak ébren, ezáltal érzékelve a fájdalmat, hanem mert a kialvatlanság a kutatók szerint valóban ront a fájdalomküszöbön.

Ha nem alszunk eleget, az emésztésünk is tönkremegy – az IBS és a bélgyulladás kialakulásában is szerepet játszhat az álmatlanság.

A kialvatlanságot a fejfájással is összefüggésbe hozzák – ennek oka egyelőre nem ismert, de például a migrénesek esetében az álmatlanság fokozza a tünetek intenzitását.

A gyulladásokat is fokozza a kialvatlanság – mivel a szervezet gyulladásai az alvásciklussal is kapcsolatban állnak, enne felborulása több betegségen is ront.

A horkolás nemcsak zavaró, veszélyes is – akár alvás apnoe tünete is lehet, ami számtalan további betegséghez, szív- és kardiovaszkuláris problémákhoz vezethet.

Genetikailag is káros az alváshiány – egy kutatás szerint a keveset alvó alanyoknak több mint 700 génje nem működött megfelelően.

Az alvásmegvonás akár korai halált is okozhat – azok, akik nem alszanak napi 7-8 órát, nagyobb eséllyel hunynak el korábban azoknál, akik eleget alszanak.

Szóval Elon Musk jobb, ha tényleg ledől néha, mert ha nem alszik eleget, akkor esélyesen meg sem éri, hogy egy nap a Marsra utazhasson.