Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gyakran kell döntéseket hoznod? Ezt a hat hozzáállást érdemes elkerülnöd a sikerért cserébe!

Minél feljebb mászik valaki a ranglétrán, annál több és nehezebb döntést kell meghoznia egy nap – köztük olyanokat, melyekkel egy potenciális krízist is el lehet kerülni.

De fontos ügyekben döntést hozni, és nyugodtan aludni utána nem olyan egyszerű- az amerikai Forbes megírta, hogy milyen stratégiák tudják a leghamarabb keresztbe húzni a terveinket.

1. A tökéletesség hajszolása

Warren Buffet egyszer azt mondta: Egy barátom húsz éven át kereste a tökéletes nőt, de amikor megtalálta, kiderült, hogy az meg a tökéletes férfit keresi. A tökéletesség hajkurászása csak addig jó, amíg az egyén legjobb teljesítményét hozza elő – ám sokszor csak egy nagyon komoly akadály lesz belőle, ami miatt egy döntést nem mernek időben meghozni. Nem jobb és reálisabb elfogadni, hogy nem lehet mindig mindenre tökéletesen felkészültnek lenni? Nem lenne jobb elismerni, hogy a körülmények igazából sosem lesznek ideálisak?

2. “Akkor nem döntök!”

Charlie Munger, Warren Buffet egyik befektetőtársa azt mondta, hogy visszanézve az életükre legnagyobb hibaként azt tartják számon, hogy voltak cégek, amiket nem vettek meg, és voltak dolgok, amiket nem tettek meg. Sokan hiszik azt, hogy az a biztos, ha soha sem hoznak döntést, hiszen abból nem is lehet hibázni. Pedig eldönteni, hogy nem hozunk döntést is egy döntés. Néha működő stratégia – de lehet hatalmas baklövés is.

3. “Akkor döntsetek ti!”

Szintén Warren Buffet mondta, hogy szerinte a csoportos döntéshozás legideálisabb módja, ha odaáll a tükör elé. Nincs garancia arra, hogy a csoportban meghozott döntés jobb lesz, mint az egyénileg meghozott. Sokan csak nem mernek felelősséget vállalni, hanem úsznak az árral, bármi is legyen az.

4. “Ez még ráér!” 

Vannak, akik elkezdenek a lehetséges kimeneteleken aggódni még azelőtt, hogy egyáltalán döntöttek volna. A halogatás vége az, hogy meg kell hozni a fránya döntést, de vajon jobb lesz-e, mintha még a problémakör elején kimondták volna az irányt? Hogyan lehet gyorsabban döntést hozni? Először is tisztában kell lenni azzal, hogy mi a cél, de minél aprólékosabban van megfogalmazva, annál nehezebben lehet gyors döntést elérni. Tudni kell priorizálni, amint megvannak a sarokpontok, már könnyebb lépni, és érdemes is, majd menet közben lehet finomhangolni a dolgokat.

5. “Van egy megérzésem, de…” 

A különösen sikeres emberek gyakran a megérzéseikre hallgatnak. Arnold Schwarzennegger azt mondta: Ne gondolj túl semmit. Ha állandóan jártatod az agyad, nem tudsz pihenni. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell gondolkozni, de egy részünknek ösztönösen kell élnie az életét. Azzal, hogy nem elemzel mindent, megszabadulsz a sok szeméttől, ami lelassít és megtelít.”  Kutatások szerint jobban hozunk döntéseket, ha kevesebb időt töltünk annak mérlegelésével, hogy merre induljunk. Ez elsőre lehet, hogy furcsának tűnik, de mindenkinek vannak megérzései, és mindenki tud elemezni. A megérzések az eddigi életünk során felhalmozott tapasztalatokból alakulnak ki – tudat alatt. Aki túltolja a gondolkodást, az megfosztja magát attól, hogy meghallja, mit súgnak az ösztönei. 83 Nobel-díjat nyert tudós közül 72 egy kutatás során azt mondta, hogy a megérzéseik fontos szerepet játszottak a sikerükben.

6. “Tudom, mit csinálok! “

Bizonyos helyzetekben nem elég az ösztöneinkre hivatkozni. Azzal, hogy készítünk egy checklistet, amin felsoroljuk a legfontosabb elemeket, amikre oda kell figyelnünk, egy sor kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat- a pilótáknak is le kell ellenőrizni egy csomó mindent, mielőtt felszállnak, teljesen mindegy, hányszor repültek, és tanulmányok szerint az orvosi beavatkozások is zökkenőmentesebben zajlanak, ha egy előre eltervezett módszer mentén halad az orvos. Végtére is egy ilyen lista nem más, mint az eddigi hibáink összesítése, és biztosíték, hogy ne kövessük el újra őket.

Nyitólapi kép: Vladislav Babienko / Unsplash 

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója