Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezt az 5 tippet fogadd meg a jó alvásért a bárányok számolgatása helyett

Mennyi idő alvás szükséges egy felnőttnek a mai, felgyorsult világban? A szakértők szerint legalább napi hét óra.

Elcsépelt mondás, hogy a fizikális és a mentális jólétünkhöz is elengedhetetlen, hogy jókat aludjunk éjszakánként, ahogyan az is, hogy egészségesen táplálkozzunk. De tényleg megéri, hogy optimális időben és eleget aludjunk, mert nemcsak, hogy jobban tudunk koncentrálni a munkahelyünkön, de egészségesebbek és boldogabbak leszünk.

Az a kisebb baj, hogy rosszkedvű lesz és állandóan ásítozik az ember, amikor nem alussza ki magát, de az orvosok nem győznek arra figyelmeztetni bennünket: a kialvatlanság komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, az elhízástól a depresszión át a szívbetegségekig.

Jillian Dowling amerikai alvásszakértő szerint az a baj, hogy addig nem értékeljük eléggé az alvást, amíg nem szenvedünk benne hiányt. Íme öt természetes gyógymód a bárányszámolás helyett.

1. Ne kütyüzz közvetlenül elalvás előtt!

Azt gondolod, hogy ha még elküldesz egy gyors emailt, mielőtt az éjjeli lámpa fényére cserélnéd a mobilod világítását, azzal nem ártasz magadnak? Dehogynem, egy ártatlan üzenetküldés is a jó alvás útjába állhat esténként. A laptopod, a telefonod vagy a tévé fénye egyszerűen elnyomja a melatonin termelését, ami a sötét hatására indul be. Ez a hormon kritikus szerepet játszik a természetes alvás-ébrenlét ciklus fenntartásában. Dowling szerint lefekvés előtt legalább egy órával kerülni kell a kütyük használatát.

2. A nap második felében kerüld a koffeinfogyasztást!

Délután kettő a legkésőbbi időpont, amikor még következmények nélkül ihatsz kávét vagy teát. Akkor is hatása van a koffeinnek, amikor nem érzed. Lehet, hogy simán elalszol, de az éjszaka második felében megzavarja az alvásodat.

3. Mindennap azonos időben kelj és feküdj!

A puha párnánál és a szemmaszknál is többet ér, ha igyekszel mindennap nagyjából ugyanabban az időpontban lefeküdni. Ha ezt teszed, egy idő után beáll a belső órád, annyira, hogy nem is lesz szükséged ébresztőre. Egy másik javaslat: minden este hagyj magadnak 30 percet elalvás előtt például egy jó könyvre vagy keresztrejtvényre!

4. Sportolj rendszeresen ha lehet, reggel!

A testmozgásnak is nagy szerepe van a jó alvásban. Minél egészségesebben élünk, minél jobban kényeztetjük a testünket a nap folyamán, annál kellemesebb lesz az éjszakánk. Egy kutatás szerint napi tíz perc aerobickal ezt már ki is pipálhatod. És ha lehet, reggel tedd, lefekvés előtt 3-6 órával már nem célszerű sportolni a szakértők szerint.

5. Időnként nyugodtan szunyókálj egyet napközben!

Bár az nem volna jó, ha napi rutinod részévé válna a szunyókálás, de ha szükségét érzed, igenis dőlj le egy picit munka közben, jobb lesz utána a kedved, a koncentrációképességed és a teljesítményed is! És hogy mi a hátránya? Ha túlságosan bealszol, mély álomba merülsz, és szörnyű lesz felkelni. Az ideális szunyókaidő 20-30 perc. És persze ne az esti lefekvés idejéhez közel történjen!

Borítókép: Kinga Cichewicz // Unsplash

Oszd meg!