mentálisan erős_boldog_ fotó: Olia Nayda
Fotó: mentálisan erős_boldog_ fotó: Olia Nayda
Legyél jobb!

Ezért kell, hogy több rossz ötleted legyen

Forbes
2021. január 27. 3 perc olvasás

Minden innovációnak, vagy jó ötletnek egyszerű a története: volt egy rossz elképzelés, aztán lett belőle egy sokkal jobb. Tanulj meg barátkozni a vacaknak vélt ötleteiddel, hiszen nem az ellenségeid, sőt. Ezek azok, amik előrevisznek a siker felé vezető úton.

Sokszor érezzük azt, hogy alkotói válságba kerülünk, és a múzsa pont minket felejtett el homlokon csókolni. A legrosszabb, amit tehetünk, ha ezen görcsölünk. Ahelyett, hogy azt mondanánk: „elakadtam, nincs semmi jó ötletem”, sokkal hasznosabb azt mondani:

„ezt most befejeztem, de itt az ideje még jobbá tenni.”

Ha egy elgondolást mégis menthetetlen zsákutcának ítélünk, tanuljuk meg elengedni és fogadjuk el, hogy azon már nem segít semmi. Még a legelfuseráltabb elképzeléseknek is van értelme, hiszen az azokból szerzett tapasztalatokat a magunk hasznára fordíthatjuk, és belevághatunk valami sokkal jobba. Ne azt kérdezd, hogy csináljam, hanem azt, hogy hogyan csinálhatnám jobban?

Nem kell egyből megváltani a világot

Nem elvárható, hogy valaki egyből mesterművet alkosson. Először kisebb léptékben gondolkodj, kérdezd meg magadtól, mi az a legapróbb dolog, amivel már kitűnhetsz.

Fókuszálj arra, hogy olyat alkoss, amit másokkal is szívesen megosztanál. Egy apróság, amire büszke vagy. 

A cikk alapját képző ted.com jó példával szemlélteti, hogy hogyan lehet egy kicsiny ötletből hatalmas siker.

1972-ben Herbie Flowers stúdiózenész közösen dolgozott David Bowie-val a Space Oddity című számon. Mikor Lou Reed Bowie-tól kért tippet jó stúdiózenészre, a sztár Flowershez irányította. Flowers, ahogy az munkája esetében lenni szokott, lejátszotta a zenéket, amiket Reed kért. Aztán egy váratlan pillanatban engedélyt kért Reedtől egy kis kísérletezésre. Az eredmény: megszületett Reed egyik leghíresebb száma a Walk on the Wild Side. Csupán 20 perc alatt Flowers megvillantotta tehetése apró morzsáját és ezzel megalapozta Reed karrierjét.

Lépni kell

Másokat mindig könnyebb kritizálni és az ok egyszerű. Biztonságosabb és legalább nem mi leszünk a kritikák kereszttüzében. Sokkal kevesebben vannak azok, akik elsőként mernek lépni, félve attól, hogy ötletük rossz. Pedig enélkül nehéz lesz fejlődni.

Nincs olyan, hogy tökéletes ötlet, csak olyan van, amit még nem mutatott meg senki.

Az előrehaladás egyetlen módszere az, ha mersz lépni.

Nyilván, senki nem akar silány munkát végezi. Próbálunk a jóra, vagy a remekre törekedni. De valójában hogyan ítéljük meg, mi az, hogy jó? A Harry Pottert tizenkét kiadó utasította el, mondván nem jó könyv. Miután világhírűvé vált, hirtelen mindenki elismerte. Hogyan lehet az, hogy ugyanaz a könyv jó és rossz is egyszerre?

Fontos, hogy mielőtt bármibe belevágsz, határozd meg, neked mit jelent a jó, mert a végeredményt akkor tudod csak igazán élvezni.

fotó: Olia Nayda