Fotó: Joshua Earle / Unsplash
Fotó: Fotó: Joshua Earle / Unsplash
Legyél jobb!

Ez a legjobb alkalom, hogy új irányba fordítsd a karriered. Elmondjuk, miért

Forbes
2020. június 16. 3 perc olvasás

Év eleje óta milliók váltak állástalanná, és a nyitott álláshelyekért ádáz harc kezdődött. Miért is lenne épp ez a legjobb alkalom a pályamódosításra, főleg, ha a te pozíciód stabilnak tűnik? Hát éppen a jelen körülmények miatt, állítja az amerikai Forbes szerzője, és gondosan alá is támasztja.

Még ha a te állásod meg is maradt, a biztonság és az állandóság a te esetedben is egy mítosz. Minden változik, te miért ne tennéd?

Ha figyeltél a világra az elmúlt időszakban, akkor már tudod, hogy

  1. a munkahelyek biztonsága egy mítosz (mindig is az volt, de ez most látványossá vált);
  2. a piac rendkívül dinamikus, hirtelen képes változni, hogy mire van kereslet, akár a termékek, akár a szolgáltatások, és így a munkaerő piacán is;
  3. még a legjobban teljesítők, a kiváló dolgozók sincsenek védve az összeomló gazdaság hatásaitól.

Ez a három tény már elég inspirációt adhat a pályád újragondolására. Ha éppenséggel szereted az aktuális munkádat, szakmádat, akkor is törekedned kell a folyamatos megújulásra, a változó világhoz és igényekhez való alkalmazkodásra. De ha már korábban is gondolkodtál azon, hogy egy új szakmára válts, érdemes megtenned most. Elmondjuk, miért.

Már így is, úgy is része vagy egy nagy, mindent megakasztó változásnak.

Az emberek többsége azért nem vág bele a pályamódosításba, mert tart a változástól, nem vállalja az ezzel járó kényelmetlenségeket, a bizonytalanságot.

Most viszont mindenképpen változásra vagy kényszerítve. Miért ne haladnál közben az általad vágyott irányba?

A világ gyorsan változik. Mostanában naponta. És már soha sem lesz olyan, mint korábban volt. Ha te ellenállsz a változásnak, előbb-utóbb egy zsákutca végére érsz. Felesleges ezt megvárnod.

Van időd.

Persze, ez most sem mindenkire igaz, de ha rád igen, akkor használd ki. Tanulj, fejleszd magad online, vagy indíts el egy projektet, amit csak terveztél korábban. Mit veszíthetsz?

A szünetek könnyedén megmagyarázhatók.

Talán soha nem lesz még egy olyan év, mint 2020, amikor az elbocsátás vagy a felmondás miatt az önéletrajzodban keletkező szünetet nem kell utólag megmagyaráznod. Igen, a logikád azt mondja, maradj a biztonságban. De ha jobban átgondolod, rájössz, hogy a biztonság egy mítosz.

Mikor, ha nem most?

Az ember ösztönösen harcol a változás ellen egész életében, mert az kényelmetlenségekkel jár, feszültséget és bizonytalanságot szül, általában nehéz. Hány olyan embert ismersz, aki sokáig tervezett egy projektet, változást, lépést, aztán nem merte megtenni? Az emberek többsége azt bánja (sokáig), amit nem tett meg, és nem azt, amit megtett. Hidd el, jó eséllyel többé nem lesz annyi időd, lehetőséged, és nem vesz majd körül annyi megértés, mint most. Ha eddig egy jelre vártál a változáshoz, akkor ez az.