Fotó: Fotó: Dmitry Ratushni // Unsplash
Legyél jobb!

Értelmes vs. időrabló feladatok: ez a 6 lépés segít, hogy azzal töltsd az időt, ami tényleg számít

Forbes
2020. május 25. 3 perc olvasás

A legtöbb helyen azt halljuk, hogy ha több örömöt, biztonságot, pénzt, vitalitást szeretnénk, többet kell tennünk mindezért. De mi van, ha rosszul tanultuk meg a leckét és a kulcs a többhöz az, hogy tegyünk kevesebbet?

Gyerekeket nevelő, dolgozó emberek, akiknek hobbija és szociális élete is van nehezen találják meg a kulcsot ahhoz, hogyan tartalékoljanak az energiáikkal úgy, hogy ne veszélyeztessék a már megteremtett egzisztenciájukat. Pedig egy sor kutatás, köztük David Rock, a Your Brain at Work című sikerkönyv szerzője is azt állítja, hogy ha ki szeretnénk maxolni a hatékonyságunkat, valójában érdemes kevesebb dologgal foglalkoznunk.

Az agyunk általánosan összesen heti hat órát tud fókuszáltan, hatékonyan dolgozni, ez az adat pedig igencsak ellent mond a heti negyvenórás munkahét illúziójának. 

Ha nem töltesz időt azokkal a dolgokkal, ami sok energiát felemészt kevés eredményért cserébe, több marad arra, ami igazán számít. A kívánt állapot eléréséhez érdemes onnan kezdeni, mi az, amit ne csinálj.

Ahhoz, hogy ne véletlenszerű, érzelmeken alapuló döntést hozz, a Harvard Business Review összeszedett hat lépést, hogy bizonyítékaid legyenek a legidőrablóbb tevékenységeid elhagyására.

Első lépés: Húzz egy vonalat egy papíron hosszában. 

Második lépés: Válassz egy területet a munkádban vagy a magánéletedben, ahol szívesen fejlődnél. Például: szívesen elmélyednél a felelős cégvezetés rejtelmeiben.

Harmadik lépés: A bal oldalra sorold fel azokat a tevékenységeket, amelyeket aktívan keresel, hogy jobb legyél a területen: konferenciákra látogatás, kutatás, olvasás és így tovább. 

Negyedik lépés: A jobb oldalra sorold fel azokat az eredményeket, amelyek az adott területhez kötődnek: egy sikeres prezentáció, egy korábban kitűzött mérföldkő elérése. Ez a lépés sokaknak nehéz lehet, de ne akadj fent azon, hogy a helyes dolgokat írd le. Jöhet bármi, ami pozitív!

Ötödik lépés: Kösd össze azt a bal oldalon található tevékenységet azzal a jobb oldalon található eredménnyel, ami között direkt kapcsolat van, aminek köszönheted az előrelépést. Például a megfelelő szakirodalom kutatása és elolvasása miatt sikerül a prezentációd.

Hatodik lépés: Karikázd be a hasznos tevékenységeket, amiből eredményed származott. Nézd meg, mi maradt bekarikázatlanul.

Ezeket a tevékenységeket, ha teheted, szüntesd be vagy minimalizáld a velük töltött időt, amennyire csak lehet. 

Ugyanez a technika a magánéletre is használható: ha szeretnél több időt tölteni a gyerekeiddel, a bal oldalra kerüljenek olyan konkrét pillanatok, amikor nagyon közel érezted magadhoz őket, mint az esti mesélések vagy a mosott ruhák közös behajtogatása. De ne felejtsd ki a szülői értekezleteket sem, az ebédcsomagolást, majd mérlegeld, mennyit segítenek ezek a célod elérésében. 

Ezt a gyakorlatot megismételheted valahány területtel, amelyben fejlődést szeretnél elérni. Segít kiszűrni a muszájnak tűnő elfoglaltságokat, amelyeket közelebbről megvizsgálva lehet, hogy kevesebb ráfordítással is elvégezhetsz.

Borítókép: Unsplash