Legyél jobb!

Egy új tanulmány bizonyítja: a jóga segít a stressz és a szorongás kezelésében

Forbes
2020. augusztus 17. 2 perc olvasás

Az idei év jócskán rásegített az amúgy is szétstresszelt mindennapok tovább fokozására, de csak egy rosszabb dolog van az állandó feszültségnél: a kezeletlen, felgyülemlő feszültség. Egy amerikai egyetem tesztelte, melyek a leghatékonyabb módszerek ellene.

A New York University Grossman School of Medicine tanulmányában azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a jógának a stressz és a szorongás kezelésében.

A kutatásban 226 generalizált szorongásos zavarral (GAD) küzdő felnőtt vett részt, akiket három csoportra osztottak. Az első csoport három hónapig jógázott, a második elméleti oktatást kapott a stressz kezeléséről, a harmadik kognitív viselkedésterápiára járt. A kérdés az volt, melyik csoport tünetei enyhülnek a legjobban.

A kutatás harmadik hónapjában bebizonyosodott, hogy a jóga szignifikánsan csökkentette a résztvevők szorongásos tüneteit. A háromezer éves sport lassú, nyújtózó mozdulatait sokan a meditációhoz hasonlítják, mert segít elterelni a figyelmet az aggodalmakról, és a lassú légzés elősegíti a relaxációt.

A kutatás szerint a jóga és a kognitív viselkedésterápia is hatékonyabb volt, mint az elméleti oktatás, de a viselkedésterápia hatásosabb, mint a jóga.

A jógagyakorlatokat végző alanyok 54 százaléka tapasztalt javulást a tüneteik csökkenésében, míg elméleti oktatást kapott csoport csupán 33 százaléka. A kognitív viselkedésterápiában részesülő kutatási alanyok 71 százalékának enyhültek a tünetei.

Bár a jóga segít a generalizált szorongásos zavarban küzdő betegek tüneteinek csökkentésében, a kutatás szerint még mindig a viselkedésterápia leghatékonyabb módszer a kezelésre.

Fotó: Anupam Mahapatra / Unsplash