Legyél jobb!

Egy tuti tipp (és három jó tanács), hogy mindig magabiztos előadó legyél

Forbes
2019. december 04. 3 perc olvasás

Még azok a professzionális előadók, akik naponta prezentálnak különböző ügyfeleiknek sem veszik észre legtöbbször azt az egyszerű, de hatékony kis eszközt, ami mindig ott lapul a zsebükben: a telefonos hangrögzítőt. 

Idén egy banki ügyintéző, Aaron Beverly nyerte az éves Toastmasters nevű nyilvánosbeszéd-verseny országos döntőjét, akinek ráadásul sokéves bénító félelmét kellett leküzdenie ahhoz, hogy világbajnok előadó legyen – írja az amerikai Forbes.

Egy Business Insidernek adott interjújában elárulta, hogy ezt csak eltökélt, szigorú gyakorlással lehet elérni, de azért adott néhány tippet is.

Elsőként, miután megírta a beszédét, felveszi, ahogy előadja. Visszahallgatja, és elsősorban a tempóra és a hangsúlyokra figyel. Ha ezzel kész, elmondja újra – megtéve a szükséges javításokat -, majd megismétli a folyamatot. Hallgat, szerkeszt, újramond. 

Nem kellett sok ahhoz, hogy a javításokkal eljusson olyan szintre, ahol már élő közönség előtt tesztelheti a tudását.  

Aaron tudja, hogy a legtöbb ember nem szereti visszahallgatni magát, pedig ez egy elkererülhetetlen módja a fejlődésnek. A kevésbé szégyellős középhaladók még a videó funkciót is bekapcsolhatják,  így még több hibát lehet kiszűrni és kijavítani. Aaron tapasztalata szerint ezt a lépést nagyon kevesen hajlandóak megtenni. 

Íme néhány dolog, amire feltétlenül figyelj, ha rászántad magad, hogy visszahallgasd a beszédedet:

Hangsúlyok váltakozása: Egy monoton előadás még a legjobban megírt, legmegkapóbb szöveget is képes elrontani. Változtass a tempón és hangsúlyokon – természetesen a témákhoz igazítva -, hogy ne lankadjon a figyelem. 

Gesztusok: Az ember utomatikusan gesztikulálni kezd, ha olyan témáról beszél, ami érdekli. De néha hajlamosak vagyunk elfojtani őket, zsebre teszik vagy a hátuk mögé a kezüket, pedig remekül nyomatékosíthatja mondatainkat. Ha visszanézed magad videón, értékes visszajelzést kaphatsz a természetes gesztusaidról. 

Töltelékszavak: Mindannyian használunk töltelékszavakat a beszédünkben. De a túl sök “ööö-zés” zavaró és kínos lehet. Szerencsére ezeket nagyon könnyű orvosolni, hallgasd magad vissza, és mivel érezni fogod, hol kínos, ezt fogod először kijavítani. 

A Portland Trail Blazers kosárlabdasztárja, C.J. McCollum is saját bőrén tapasztalta az önjavító felvételek hatását. Saját podcatjának minden adását visszahallgatja és kijavítja. Számára a legnagyobb gondot a túl hangos levegővétel a kínos csöndek jelentik. 

Még ha te nem is saját podcast indításán töröd a fejed, akkor is kerülhetsz bármikor olyan helyzetbe, hogy több ember előtt kell megnyilvánulnod valamilyen számodra fontos dologról. Minden prezentáció fontos, legyen az a munkádban vagy a magánéletedben, ezért ezt az egy tippet fogadd meg a profiktól, máris óriási különbséget fogsz tapasztalni: rögzítsd, hallgasd vissza, javítsd ki. És ismételd. 

Borítókép: Unsplash