Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy jó iroda esetében a munka a sláger. A jól elvégzett munka pedig a slágertermék.

Lehet-e nem inspiráló módon berendezni egy irodát 2017-ben? Erre kerestük a választ egy építésszel.

“Lehet, méghozzá könnyen. Ott szokott elcsúszni a dolog, amikor az építész a megbízó szubjektív palettáját figyelmen kívül hagyva csak a saját „alkotói eszköztárára” hagyatkozik. Az ideológiák szakmánként eltérnek, a tervező mégis gyakran föléhelyezi a saját tapasztalaiból adodó aspektusokat a felhasználó érdekeinek. Az ilyen hozzáállásból jó eséllyel sértődés lesz – mondja Pintér Márton építész, a Very Good Office társalapítója. Szerinte tudni kell meghúzni egy egészséges határt az elvárások és az építész szakmai érvei mentén. “A trendkövetés életveszélyes, mert félévente változik” – teszi hozzá.

Az építész szerint egy iroda a tételesen szerkesztet kontextustól, azaz a hozott elemeket fogadó, tervezett környezettől lehet inspiráló. “A felhasználók személyes holmijaival együtt is képes megtartani a karakterét és nívóját az irodatér, ugyanakkor nem készteti a delikvenst derékszögben ülésre és gilisztaként puffokon héderelésre sem – heti negyven órán át.”

Az iroda épített mivoltából fakadóan trendek legfeljebb tárgyléptékben kaphatnak helyek, máskülönben – egy újabb trend utáni vágy okán – olcsó, gyors lefolyású, aktuális igényeket kiszolgáló öszvér lesz. Ez a hozzáállás más szegmensekben – mondjuk vendéglátás – érthető, de egy kvázi élettérnél nem kifizetődő.

Pintér Márton szerint összességében egyre kevésbé hatják meg az embereket a vizuális trendek. Inkább ideológiákról szól minden, ami viszont elburjánzott – nincsenek irányadó elvek. “Tudom furcsán hangzik, de a trendek kikerülése, a karakteralkotás és tipp lesz az új trend. Ha nem jön be, akkor egy klasszikus kérész-életű divathullám lesz. Ha bejön, akkor úttörő irányelv. A legrosszabb, ami történhet, hogy beindul egyfajta természetes szelekció tervező és tervező között – ami jó hír.”

“Egy jó iroda esetében a munka a sláger. A jól elvégzett munka pedig a slágertermék.”

Pintér szavait támasztják alá a nemzetközi tapasztalatok is. “Az építészek és a tervezők már nem akarják, hogy egy bizonyos stílussal azonosítsák őket” – mondta Rossana Hu, a Neri&Hu alapítója a múlt hónapban Berlinben. „A trendek a reklámpiacon működnek. Arra alapoznak, hogy egy társadalom, vagy emberek egy csoportja ugyanazt akarja birtokolni, de a mi esetünkben ez már nincs így. A közösségi média segítségével sokkal pontosabban tudjuk felmérni, hogy mire van szüksége az embereknek”  – tette hozzá.

Ha inspiráló, mégis időtálló irodabelsőre vagyunk kíváncsiak, érdemes a filmklasszikusokba is belekukkantani – ezeket a dizájnokat ajánlja blogján Davide Rapp építész és média-designer , a Fictitious Interiors (Facebook) és a lazynotes.tumblr.eomc szerzője!

Ez például a Caimano c. filmben látható

caimano%2c-nanni-moretti%2c-2006-1

Ez a Gomorra c. sorozat (első évad, ötödik epizód) egyik jelenete

gomorra-la-serie%2c-s01e05%2c-francesca-comencini%2c-2015-1

Ki ne ismerné a híres, futurisztikus-minimál irodát a Men in Black-ből?

men-in-black%2c-barry-sonnenfeld%2c-1997

 Persze nem csak a mozivászonon találkozhatunk letisztult terekkel, és a hatékonyságnak alárendelt, ám mégis vonzó belső megoldásokkal.

Itt van például a Postsparkasse, Bécsből (Otto Wagner)

PSK Otto Wagner's Postsparkasse. Vienna, Austria

Az meg biztosan csak jól sülhet el, ha egy építészstúdió megkaparint magának egy volt banképületet, és ott rendezi be az új irodáját. A KAAN tervezett már bírósági épületet és reptéri terminált is, és mindegyik elég szexi lett, de a saját irodájukkal sem fogták vissza magukat.

minimal-office_5minimal_office_3minimal_office_4

A dán Kinfolk magazin szerkesztősége a skandináv és a japán stílusvilág szerelemgyerekében dolgozik

minimal_officeminimal_office2minmal-office-3

A shanghaji Neri&Hu egy volt pekingi rakétaösszeszerelő üzemet változtatott át egy komoly, de letisztult formavilággal rendelkező autószerelő műhellyé, a hozzá tartozó irodákkal együtt.

mini_2mini_1mini3

Az Anonymstuio Bangkokban készített egy helyi tévétársaság számára egy zöld irodát. Ezt sem zsúfolták tele,és nagyon ügyesen csaltak a fényhiánnyal, a sok üveg, a fehér padló és a plafon kihozza a maximumot a helyzetből.

minimi_1minimi2minimi3

 

Ha mi nem vagyunk büszkék arra, amit csinálunk, akkor bárki más miért lenne az?

Richard Branson