Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy évre el kéne engedni a bérek adóját, hogy érezzék az emberek a felépülést – mondja Steve Forbes

Steve Forbes, a Forbes magazin alapítójának unokája kétszer indult a republikánus elnökjelöltségért, a hírek szerint 35 millió dollárt költött a kampányára, de egy olyan családban nőtt fel, ahol nem engedték, hogy a vagyont magától értetődőnek gondolják. Hét év alatt először szerepelt az eseményünkön, hogy a gyerekkoráról, Donald Trumpról és a gazdaság újraindításáról beszéljen. 

Elegáns dolgozószobájából, Winston Churchill-mellszoborral a háta mögött jelentkezik be Steve Forbes, a Forbes magazin alapító Bertie Charles Forbes unokája. Churcill az egyik példaképe, akit kivételes vezetőnek tart. „A történelem maga az ember, az ember pedig mindig érdekes” magyarázza, miért érdeklődik kivételesen a történelem iránt.

„A világ és a körülmények változnak, de azt látjuk, hogy az emberi természet nem igazán. Ezek az értékek állandók.” 

Apja, Malcolm Forbes terjesztette első számú üzleti magazinná a Forbest, amit nagyapja alapított, Steve pedig derűs anekdotázásba kezdett a családjáról. Az első emléke nagyapjáról, hogy hosszú haja volt, ami sem divatosnak, sem lázadónak nem volt mondható az 50-es években. Hatodik volt tíz testvér közül és ahogy visszaemlékszik, a remek taníttatása kivételes ambícióval társult. Amikor a fejébe vette, hogy üzleti újságíró lesz, csak úgy vették fel, hogy az első hetekben ingyen kellett dolgoznia, a főnök pedig eldönthette, megéri-e továbbra is a fizetését. Megérte, Bertie ráadásul ugyanezt a játékot két különböző néven, két különböző helyen is eljátszotta, így a főnökei hamarosan azért versengtek, ki ajánl többet, hogy megtartsa. 

Steve Forbes (jobb felül) hét éve először vesz részt az eseményünkön.

Steve apja, Malcolm a második világháborúban nagyon súlyosan megsérült egy lövéstől, de túlélte. A világháború után a nagypapának kezdett dolgozni. Extravagáns ember volt, aki többször is indult New Jersey kormányzói székéért, Fabergé-tojásokkal szemléltette a Forbes értékét a sajtóban, jachtja és magángépe is volt, de Steve-et kisfiú kora óta vitte a szerkesztőségbe, hogy lássák, miből és hogyan van pénze a családnak.

Hithű kapitalistaként Mao vörös könyvének mintájára még egy arany és dollárzöld színű könyvet is kiadott a kapitalizmus védelmében. 

Steve maga három fivérrel és egy nővérrel már egy top családi vállalkozásba csöppent bele, csakúgy, mint a politikába. 1996-ban és 2000-ben is elindult a republikánus elnökjelöltségért, miután egy karizmatikus vezető, Jack Kemp, akiről mindenki azt gondolta, indulni fog, bejelentette, hogy mégsem. Arra a kérdésre, hogy igazából mennyit költött a kampányra csak annyit mondott: „a gyerekeim szerint túl sokat, szerintem túl keveset, hiszen nem győztem.” A politikától ma sem áll távol, Donald Trumppal például néhány hónappal ezelőtt tárgyalt a Fehér Házban gazdasági ügyekben. „Olyan, amilyennek látszik, de rengeteg jó kvalitása is van, ami messze nem kap annyi publicitást, mint kéne.

Kevesen tudják róla, hogy napi 3-4 órát alszik, nem iszik alkoholt, teát, kávét, mert a bátyja fiatalon halt meg alkoholproblémái miatt. Nagyon fegyelmezett és erős ember.”

A gazdaság újraindításáról és a koronavírus elnökválasztásra gyakorolt hatásairól Juraj Porubský, a szlovák Forbes főszerkesztője kérdezte. Mr. Forbes szerint a vírus előtt úgy nézett ki, Trump újra győzni fog, de most minden az újraindulás sikerétől függ. Ő továbbra is úgy gondolja, hogy az adócsökkentésekkel, az egészségügy erősítésével és a munkahelyteremtéssel Trump lesz a győztes 2020 novemberében. Az államok közötti kontraszt erősödni fog, az eltérő korlátozások az eltérő eredményekben is látszódnak majd. 2020 második negyedéve borzalmas lesz, de a harmadikban és a negyedikben gyorsuló felépülést láthatunk, ha a téli influenzaszezonban nem, vagy máshogy tér vissza a vírus. 

2021 pedig teljesen attól függ, ki nyeri az elnökválasztást.

Hangsúlyozta a vállalkozásokat korlátozó intézkedések enyhítését is. Ha figyelünk az ország bizniszeire, láthatjuk őket kivirágozni, amiből az ország gazdasága is profitál. A fizetőképességünket, ami az eladósodások miatt kulcsfontosságú lesz, ez nagyban befolyásolja.

Kiemelte, hogy a munkahelyteremtés miatt a munkáltatók védelme nagyon fontos, az USA-ban amúgy is alacsony, 15 százalékos a bérek adóhányada, ezeket egy évre felfüggesztené, hogy a lakosság is láthassa a saját számláikon a felépülést.

„A kormányoknak a struktúrát és a lehetőséget kell megteremtenie, amiben az emberek aztán teljesíthetnek” tette hozzá még, de aztán elsietett a Fox tévécsatorna egyik műsorába tőzsdei mechanizmusokat elemezni. 

 

"A celluloid a világ legdrágább kábítószere."