Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Joakim Honkasalo // Unsplash

Hat példa a világból, ahol a lakók nem vártak a sportpályára, megcsinálták maguknak

A 21. században már nem kell minden áron az önkormányzatokra várni, hogy pályákat készítsenek kedvenc sportjainknak, hiszen sok példa mutatja, hogy mi magunk is kezünkbe vehetjük a várost. Az „okos-sport” témáját körbejáró sorozat harmadik cikkében a világ „csináld-magad”, vagyis DIY (Do It Yourself) kezdeményezéseiből szemezgettünk!

URBAN-SURFING – München

Münchenről előszőr senkinek nem jutna eszébe a szörfözés, azonban a helyi „urban-surfing” harminc éve csábítja a lakókat és 2010 óta – amióta legális – a turistákat is. A helyi folyó a medernek, hidaknak köszönhetően olyan örvényeket és hullámokat kelt, melyek alkalmasak szörfözésre. A környezet azonban sok esetben kiszámíthatatlan és veszélyes volt, ezért a helyi közösség feszített köteleket, fa és betonlapokat helyezett el a mederben, hogy a hullámokat formálja. 2010-ben a München város önkormányzata is felfigyelt az folyó szörfözésben rejlő lehetőségekre, ezért kizárólag a gyakorlott sportolók számára legalizálta.

HOCI – Switzerland

A svájci-olasz határ egyik népszerű síparadicsomában, 3500 méter magasban játszott egymással barátságos mérkőzést a két szomszédos ország, a 2016-os EB előkampányaként! …végülis, miért ne lehetne havon is focizni!?

URBAN HIGHLINE FESTIVAL – Lublin / Poland

Fotó: www.oroszadam.com

A slackline, azaz kötéltánc nálunk is aranykorát éli, tavasztól egészen késő őszig tele vannak a parkok kifeszített hevederekkel, melyek remek kikapcsolódást jelentenek rengeteg közösségnek. A városi highline azonban már nem a „kipróbálnám” szint, és melynek tizedik alkalommal rendeznek fesztivált Lublinban, Lengyelországban.

STREET CLIMBING – Budapest

Mászni végülis mindenhol lehet, gyerekkorunkban fára, később sziklára, vagy házakra, mint ahogy a sondrioi közösség is teszi rendszeresen.

 

Egy magyar csapat azonban szerette volna a városi mászást keretek közé terelni, így készült el a BoulderBall, mely 70 négyzetméteren biztosít mászási lehetőséget bárki számára. A boulder egy szó szerint kötetlen műfaj, melyhez nem szükséges semmilyen biztosító felszerelés, az utak maximum három méter magasban lehetnek és remek technikai és erőnléti fejlesztők.

UK//Climbers! We are so glad to show you the future of mobile bouldering wall.FR//Grimpeuses! Grimpeurs! Toute l'équipe de Boulderball est fière de vous présenter sa première structure de bloc mobile révolutionnaire.HU//Elkészült az elsö bemutató videónk a Boulder Ballról! Köszönjük mindenkinek, aki segített benne!

Közzétette: Boulder Ball – 2017. január 30., hétfő

URBAN SKATE – Los Angeles

A gördeszka talán az egyik legkreatívabb sport, ugyanis a világ pályáinak jelentős százaléka DIY módszerrel készült, valószínűleg a sportág kultúrájában is benne van a saját építkezés, mint, ahogy a graffiti is vagy az egyedi zenei műfaj. A Los Angeles-i Renegade Crew folyamatosan keresi azokat a városi helyszíneket, melyek kis átalakítással remekül deszkázhatóak. Mi sem vagyunk lemaradva a közösségi kezdeményezésekben, Budapesten két pálya biztosan működik (Goldmann Crew & Nagyicce DIY), melyek kizárólag közösségi erőből és finanszírozásban készültek.

URBAN BASEBALL – Bujumbura, Burundi

Figyelemre méltó a Nemzetközi Baseball és Softball Szövetség városi projektje, mely a fejlődő országok számára kínál alternatívát a sportág egyszerűsítésével. Az új, mindenki számára elérhető játékhoz mindössze egy gumilabdára van szükség. A „street baseball” 5BaseBall néven terjedt el, Kubában rendkívül kedvelt és népszerű sport.

Az tehát, hogy hogyan érezzük magunkat a városban, rajtatok is múlik: amennyiben hobbytok fontos célokat szolgál és mások számára is lehetőséget jelent, úgy a helyi önkormányzatok biztosan támogatóan lépnek fel, legalábbis sok a jó példa a világból. A következő részben a Goldmann téri sportközösségeket és az ott fejlesztett street workout- és gördeszkapályát járjuk körbe.

Mezős Balázs

városkommunikációs szakember, a Budapest Urban Games alapítója

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tajgai, véleményük nem feltétlen tükrözi a szerkesztőségét.

Így költ egy okos város okosan sportra!

Hét jó példa, ahogy a XXI. század városa okosan költ a sportra

Borítókép: Joakim Honkasalo // Unsplash

Oszd meg!