Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Legyél te is Daley! Ez a 4 technika segíteni fog a stressz leküzdésében

Tom Daley először a női műugrás döntője alatt, majd a férfi műugrás előfutamán is nekiállt kötni az olimpián. A sportoló ezt a hobbit stresszoldásként használja, de emellett hoztunk még néhány technikát, ami segíthet a feszültségoldásban. 

A 27 éves Daley, a brit műugrás legismertebb alakja 2008-ban 14 évesen mutatkozott be a pekingi olimpián. Londonban és Rióban bronzérmes volt, most hazavihette az aranyat. Két egyéni világbajnoki címe is van már, az egyiket Budapesten nyerte.

Tom Daley az általa kötött pulcsiban / Kép: Tom Daley Instagram profilja

Az olimpiai aranya után egy stresszlevezető hobbijával hívta fel magára a figyelmet. Szurkolás közben egy kutyapulóvert és egy, az olimpiai aranyérmének készített tasakot gyártott le a verseny nézése közben. 

A cseh Forbes összegyűjtött még néhány technikát arra az esetre, ha mi is csökkentenénk a stresszintünket, akár az olimpiai játékok nézése közben:

Horgolás, varrás, hímzés

Bármilyen kézműves technika segíthet abban, hogy hosszú távon jobban tudjuk kezelni a stresszt. Egyrészt a horgolás, varrás, hímzés, vagy éppen a Daily által választott kötés által beszippanthat minket a flow élmény, másrészt hosszú távon ezek a technikák a stresszkezelésben is segítenek.

Stresszoldó appok

Happify, SuperBetter, Dots, Just Like Buddha – csak néhány azok közül az applikációk közül, amelyek segíthetnek a nyugalmunk megőrzésében vagy épp visszaszerzésében. A legjobb bennük, hogy a körülöttünk lévők nem látják, hogy éppen nem e-maileket olvasunk a mobilunkon, hanem néhány percre észrevétlenül kikapcsolódhatunk.

Keresztrejtvények

Kutatások szerint a keresztrejtvények amellett, hogy csökkentik a szorongást, a boldogságérzetünket is növelik, mert egy-egy megoldás sikerélményhez juttat bennünket. Emellett a játék javítja a memóriát, edzi az agyat, és ezáltal még a demencia kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Fidget spinner

Az apró játék előnye, hogy bárhová magunkkal vihetjük, így mindig ott lehet kéznél egy figyelemelterelő és stresszlevezető eszköz nálunk. A figdet spinnert eredetileg az Egyesült Államokban kezdték el gyártani a múlt században. A fejlesztők célja az volt, hogy olyan játékot dobjanak a piacra, ami segít a fókuszálásban és a stressz csökkentésében.

Kép: Top Daley Instagram oldala

Oszd meg!