Legyél jobb!

Budapestre jön Steve Wozniak, az Apple társalapítója

Smejkál Péter
2019. július 15. 2 perc olvasás

Steve Jobs jóbarátja, aki hitt a messianisztikus dizájnkirályban, hogy aztán átverve és megalázva hagyja el az Apple-t – Steve Wozniak már csak az almás cégnél töltött ideje miatt is legendás alakja az egyetemes számítástechnikának, pedig azóta is aktív. Most épp az oktatást reformálná meg, ősszel pedig Magyarországra látogat.

A techvilágban szeretetteljesen csak Wozként emlegetett mérnök egyetemistaként ismerkedett meg az akkor még gimis Steve Jobsszal, aki rávette, hogy dolgozzanak együtt egy teljesen új számítógépen. Ez lett a 666 dolláros Apple I, a cég első terméke, ami ugyan nem robbantott azonnal bankot, de megalapozta a vállalat későbbi sikerét: mikor a konkurensek még összeszerelésre váró alkatrészcsomagokat árultak, általában 1-2 ezer dolláros áron, Wozniak gépe összeszerelve várta, hogy hazavigyék az érdeklődők.

Ja, igen, az Apple I-et Wozniak tervezte, Jobs tulajdonképpen csak az Apple II-nél szállt be a valós munkába.

Ezt Jobs később nem szívesen emlegette, mint ahogy azt a kínos esetet sem, mikor az Atari megbízta, hogy koppintsa le az akkoriban népszerű Pongot, csak jóval olcsóbban. A munkát Jobs Woznak adta át, mondván: ha megtervezi a masinát, az Ataris melóért kapott zseton fele az övé lesz. Wozniak sikerrel járt, az Atari-féle Breakout több is lett sima klónnál, Jobs viszont az 5000 dolláros apanázsból mindössze 350-et adott Wozniaknak, mondván, csak 700 dollárt kapott a melóért.

Wozniak és Jobs barátsága tehát kissé viharos volt, csakúgy, mint a mérnök kapcsolata saját vállalatával, amit végül 1985-ben hagyott maga mögött – igaz, egy ideje mint afféle márkanagykövet, újra a vállalat munkatársának számít.

Mellette sokat jótékonykodik, 2017 óta Woz U nevű oktatási platformját igazgatja, ami hogy, hogy nem, IT-szakemberek képzését segíti. Emellett kiberbiztonsági- és adattudósként dolgozik és amikor csak lehetősége van rá, felhívja a figyelmet a mesterséges intelligencia potenciális veszélyeire.

Többek között erről is beszél majd Wozniak az október 30-án megrendezésre kerülő Novathon 2019 konferencián, ahová a CIB Bank és anyavállalata, az Intesa Sanpaolo meghívására látogat el. A regisztráció szeptemberben indul, addig is lehet agyalni rajta, hogy Woz most épp mit gondol a szuper-MI-k fenyegetéséről.

Pár éve még azt mondta, ha mázlink lesz, a robotok kisállataikén egész kényelmes jövő vár ránk – reméljük, azóta nem változott a véleménye.

Kép: Youtube