Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában. 
Fotó: Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában. 
Legyél jobb!

Bocsánatot kért az MNB egy újságírótól, sérelemdíjat is fizet neki

Forbes
2020. december 09. 2 perc olvasás

A 300 ezer forintos sérelemdíjat és annak késedelmi kamatát már kifizette a jegybank Horváth Csabának a bocsánatkérés kíséretében.

Személyiségi jogi pert vesztett a Magyar Nemzeti Bank, így kénytelen volt közleményben bocsánatot kérni Horváth Csabától, a Magyar Nemzet volt újságírójától, valamint sérelemdíjat és a jegybanki alapkamattal egyező mértékű késedelmi kamatot is fizetnie kell.

A jegybank 2015 augusztus 24-én „Folytatja hamis cikksorozatát a jegybank ellen a Simicska-lap” című sajtóközleményében Horváth Csabára, a Magyar Nemzet akkori újságírójára azt írta, hogy „a Simicska-lap mai állításai mögött a cikket jegyző újságíró egyéni hitelfelvétele áll”. Ezzel a jegybank megsértette az újságíró személyes adatok védelméhez fűződő személyiségi jogát, amit először a Fővárosi Törvényszék 2018-as ítélete mondott ki, majd a Kúria erősítette meg. A mai közlemény szerint

„a Magyar Nemzeti Bank ezúton és magánlevélben kér elnézést Horváth Csabától az elkövetett jogsértésért.”

Az eredeti, 2015-ös sajtóközlemény időpontjában a Magyar Nemzet még Simicska Lajos, a Fidesz egykori gazdasági vezére tulajdonában állt. Simicska és Orbán Viktor ellentéte 2015 februárjában lett egyértelmű, amikor a vállalkozó a híres G-napon nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illette a kormányfőt. A Magyar Nemzet a kiéleződő konfliktusban nyíltan kormánykritikus lappá vált.

A HVG cikke felidézi, hogy a lap 2018 áprilisában, az országgyűlési választások után megszűnt, a nevét szimbolikusan a G-nap 4. évfordulóján vette meg a kormány médiaholdingja, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), azóta pedig a kormánysajtó egyik fő orgánuma.