Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bill Gates: Az emberiség jobb vécét érdemel

Az amerikai multimilliárdos filantróp újra elővette egyik régi kedvenc témáját, és a pekingi Toilet Expora készülve a vécék új generációjának szükségességéről írt.

Elsőre meglepő témában tett világköri tanulmányutat és írta meg következtetéseit Bill Gates, de aki követi a világ egyik leggazdagabb emberének különböző projektjeit, az tudja, hogy a közegészségügy és a higiéniai viszonyok témája régóta és rendkívüli módon foglalkoztatja. Olyannyira, hogy – mint a GatesNotes-on felidézi – néhány éve emberi ürülékből előállított vizet is kóstolt, és 2011 óta alapítványán keresztül sok pénzt is áldozott a vécéhasználat forradalmasítására. Így aztán nagy izgalommal készült a pekingi Toilet Expóra, a világ legmodernebb berendezéseit felvonultató vécévilágkiállításra.

„A vécék nem csupán izgalmas készülékek, de milliók életét is megmenthetik”

– érvel Gates. Mint írja, a világ lakosságának több mint fele nem biztonságos vécéket használ, és még az olyan helyeken is, ahol hozzáférnek a vécéhez, vagy legalább egy latrinához, ott sem mindenhol megoldott a szennyvíz biztonságos elvezetése és kezelése. Így a kórokozók bekerülhetnek az ivóvízbe és betegségeket okozhatnak.

„A szennyezett víz több mint 500 ezer öt éven aluli kisgyerek halálát okozza a világon, és van, aki ugyan túléli a fertőzést, de később sem épül fel annyira, hogy iskolába járhasson. Nem túlzás azt mondani, hogy a rossz higiéniai viszonyok egész közösségek vagy országok fejlődését fogja vissza.”

A fejlett világban természetesen a megfelelő csatornarendszer már megoldotta a problémát, de Gates felveti, hogy miért ne lehetne csatornázás nélkül is olyan okos vécéket kifejleszteni, amelyek helyben maguktól hasznosítják a szennyvizet és lebontják a szennyező anyagokat?

Hogy erre milyen megoldások vannak, arról Gates az alábbi videóban beszél:

Borítókép: Bill Gates // kép: Bill Gates hivatalos Facebook-oldala

 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."