Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Azt ismered, amikor a világ női külügyminiszterei tanácskoznak? – 5 inspiráló sztorit mesélt nekünk Julie Bishop

„Amikor én még a 17 éves kicsi Julie voltam, biztos vagyok benne, hogy nem tudtam volna olyan célt kitűzni magam elé, amit ne tudtam volna elérni – nem voltak ugyanis olyan akadályok, amiket azért nem tudtam volna átugrani, mert nő vagyok” – mondta csütörtökön reggel Julie Bishop ausztrál külügyminiszter a budapest Intercontinental egy kis különtermében. Ő akkorra már túl volt egy futáson – fantasztikusan nézett ki –, mi, a húszfős hallgatósága még csak ébredeztünk, de az energiája azonnal ránk ragadt. Az ő történeteiből te is bőven erőt meríthetsz.

Bár Ausztrália a századforduló óta élen jár a női jogok érvényesítésében, és az elmúlt egy évben tíz helyet ugrott előre a világ gender-egyenlőség listáján, még mindig csak a 35-ek. De ha Magyarország a 36. helyen állna, valószínűleg akkor is ugyanolyan lelkesen figyelt volna Julie Bishopra az a mintegy húsz vezető nő, akik a Hungarian Business Leaders Forum tagjaiként vele reggeliztek rövid budapesti látogatása reggelén. De nem a 36., hanem a 103. helyen állunk a vezetőkön, akik a szűk szobában ültek, hatalmas a felelősség.

1. Ismerj el másokat, aztán légy te is példakép!

Ms. Bishop pályáját ügyvédként kezdte, és akadt egy nő a szakmájában, aki mindennél jobban inspirálta. „A városban, ahol felnőttem, volt egy nő, aki mindenkinél többet elért. Dame Roma Mitchell volt az első ausztrál női ügyvéd, az első női bíró, és később az első női kormányzó is. Minden tekintetben úttörő volt. Imádtam őt. Volt méltósága, magabiztos volt, hitt magában, abban, hogy meg tudja csinálni.” Persze később olyan nők is inspirálták, mint Condolisa Rice vagy Hillary Clinton.

„Úgy érezzük, még nem értük el a célt, de az ausztrál társadalom alapvetően nyitott. Mi Ausztráliában ünnepeljük a női sikereket, például minden évben megválasztjuk az év nőjét, aki azután egy éven át képviseli hazánkat külföldön.” Ms. Bishop szerint szükség van példaképekre, mert nélkülük nem mindenki hiszi el, hogy meg tudja csinálni. Jelenleg épp egy „csodálatos” kutatónő, egy kvantumfizikus, prof. Michelle Yvonne Simmons az év nője Ausztráliában.

2. Ne kvótában gondolkodj, hanem célban!

2013-ban került először politikusai pozícióba – 19 férfi mellé, egyetlen nőként választották be miniszternek. A kabinetben ma már összesen öt nő van, akik – hangsúlyozta Bishop – nem kvótanők, hanem valós pozíciókban dolgoztak, a képességeik miatt kerültek hatalomra.

„Mindenki arra vágyik, hogy a képességei miatt ismerjék el.”

Ausztráliában például a védelmi miniszter is nő. „Amikor Marisa és én, mi ketten nőként leülünk tárgyalni két férfival szemben, az egy határozott állítás” – mosolygott. Az ausztrál pénzügyminiszter szintén nő, két gyermeket nevel, kisbabája mellett is tiszteletre méltó módon vett részt minden munkában, mesélte kollégája.

Julie Bishop inspirál, háttérben a Lánchíd, és a női beszélgetés egyetlen férfi résztvevője, Dale A. Martin, a Siemens Hungary vezérigazgatója. Fotó: Nagy Z. László

Amikor a kormánya felismerte, hogy több nőre lenne szükség a parlamentben, megpróbálták meghatározni a kívánatos nemi arányt. Végül arra jutottak, hogy a csoport legalább 30 százalékának kellene nőnek lennie. „És akkor megkérdeztem, hogy miért éppen harminc? A társadalom fele nő, akkor legyen itt is fifti-fifti az arány! És végül pontosan ez volt az, amit cselekedtünk.” Bishop azért kiemelte, hogy ez nem egy kvóta, hanem egy célszám, és úgy működik, hogy amikor új pozíciók, vagy a pozíciókra új nevek merülnek fel, akkor kicsit több energiát fektetnek abba, hogy olyan nőket keressenek, akik alkalmasak lehetnek rá.

„Nagyon könnyű lenne a férfiak listájáról válogatni, de ha tudod, hogy mi a cél – és tudod, hogy ha nem éred el azt, akkor elítéltetsz –, akkor talán kicsit keményebben dolgozol azért, hogy nők is képbe kerüljenek.”

3. Attól, hogy segítesz másoknak, te is csak több leszel!

„Erősen hiszek a mentorálásban; abban hogy nők képesek mentorálni más nőket.” Ms. Bishop a korábbi kormánya tapasztalatait hozta fel. A velük kapcsolatban álló női akadémikusokat egy kísérlet idejére két csoportra osztották: a csapat fele kapott egy-egy személyi női mentort, a másik fele nem. Öt évvel később megnézték, melyik csoport hogy áll a státuszával, előléptetésekkel, munkahelyi elégedettséggel, és így tovább. „A bizonyíték mindent elsöprő volt.” Persze, hogy a mentorprogram résztvevői minden kritériumban sokkal-sokkal jobb eredményeket mutattak, mint azok, akik maguk próbáltak boldogulni. Ms. Bishop maga is vállal mentorálást, jelenleg olyan fiatal nőket segít, akik hazája vezetői lehetnek később.

„Amikor pozícióba kerülsz, tisztában kell lenned azzal, hogy a lehetőség a kezedben van; hogy a változás te magad lehetsz”

– mondta a vezető pozícióban lévő magyar nők felé fordulva, akik ilyenkor már teljes áhítattal hallgatták. – Például én kezdeményeztem, hogy iktassuk az útépítésekről szóló szerződésekbe, hogy nők is lehetnek potenciális útépítők, szállítók, vagy más fizikai munkát végzők. Azt mondtam: meg kell fontolni, hogy legalább a munkák felét nők végezhessék, és lám, most nőket képzünk tovább ezekre a munkákra.” Egyébként nemcsak fizikai munkára képeznek nőket, indítottak női vezetőképzési programokat is, ahol az is megtalálhatja a számítását, aki politikai, üzleti vagy épp szociális pályán mozogna.

4. Hidd el: a különbözőség előny!

Az üzletben bebizonyosodott, hogy azok a vállalatok, amelyek jelentős részben nőkkel dolgoznak, sikeresebbek a kizárólag férfiak által vezetett cégeknél. A diverzitás szociális felelősség is, de ha egy cég soha nem dolgozott női vezetőkkel, akkor ott nagyon nehéz elmagyarázni, hogy mi értelme nőket is bevonni, magyarázta.

Ennek kapcsán mesélte el a sztorit, amikor a világ női külügyminiszterei nemrég összeültek egy vacsorára – összesen 25-en. És ugyanazokról a napirendi pontokról beszélgettek, amelyekről ő aznap reggel a kormánya tagjaival tárgyalt: csupa férfi kormánytagokkal, leszámítva a védelmi minisztert és őt magát.

„Ugyanaz a topik, de két különböző társaság. Teljesen más hangnem és végeredmény. Imádtam.”

5. A változás te magad légy!

„Folyamatosan bátorítani kell másokat, állandóan dolgozni kell a változásokon” – és hogy ennek a mondatnak súlya is legyen, Julie Bishop gyorsan elmesélt még egy példát. Az osztály, ahol a kormányépületben dolgozik, kizárólag férfiakról neveztek el a tárgyalótermeket és szobákat, korábbi sikeres férfi diplomatákról. Mostanra csak néhány szoba maradt név nélkül, amelyek eredetileg virágokról kaptak volna neveket.

„És akkor odajött hozzám az első női államtitkár, Francis Adamson, és megkérdezte: »Tényleg úgy gondolod, hogy virágokról kellene elneveznünk a szobákat? Nem inkább elképesztő női diplomatákról?« Hát, persze, ezt kell csinálnunk! – mondtam neki.”

Bishop ezután felsorolt néhány karakteres női diplomatát, aztán nekik is szólt, hogy elismerték őket, most már az ő nevük is táblára van vésve, ahogy férfi kollégáiké. „Ez csak egy picike példa, egy apró, szimbolikus változás, de talán rezonálni fog bennetek.”

Nyitókép: MTI, Julie Bishop aznap délután már nem a női ügyekről tárgyalt a magyar kormánnyal

Oszd meg!