Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Azonnali elismerésre vágynak, de hiányzik belőlük a szakmai alázat – így látják a pályakezdőket a HR-esek

Szakmai alázat és kitartás – fontos értékek minden területen, sajnos azonban pont ezeket hiányolják a HR-esek a pályakezdő fiatalokból. A Jobsgarden nem reprezentatív online kutatása szerint az ifjú titánok azonnali eredményekre és elismerésre vágynak.

Persze nem volna fair kihagyni az egyenletből a pályakezdők véleményét sem, akik viszont pont a fent említett két tulajdonságot tartják a legnagyobb erősségüknek.

A paradoxon feloldásának kulcsa az oktatásban keresendő.

Mivel nem reprezentatív kutatásról, hanem internetes kérdőívről van szó, az eredményeket statisztikai értelemben lehetetlen komolyan venni. Arra viszont mégis jók, hogy betekintést nyújtsanak a pályakezdők és HR-esek észjárásba.

Nem tudják, mire vállalkoznak

A megkérdezett pályakezdők 65 százaléka azt válaszolta, hogy tisztában van a munkahelyek elvárásaival, az ezzel kapcsolatos információkat azonban nem az iskolai orientációs napoknak köszönheti, hanem jórészt az internetnek, a családtagoknak és a barátok beszámolóinak. Ezzel szemben a megkérdezett HR-esek 64 százaléka véli úgy, hogy a fiataloknak fogalmuk sincs a munka világáról,

még az olyan alapvetőnek gondolt dolgok sem mennek gördülékenyen, mint a munkaidő betartása vagy a türelem.

Sőt, utóbbival kifejezetten hadilábon állnak a friss munkavállalók: a HR-esek szerint irreális elvárásokat támasztanak maguk elé, pár hónap alatt akarnak olyan karriert befutni, amihez sokszor még több év is kevés. Ezt egyes cégek úgy oldják meg, hogy kitalálnak mindenféle komolytalan pozíciót vagy kamuprojektet, hogy ezzel látszólag előléptessék a fiatalokat, akik így tovább maradnak motiváltak. A Jobsgarden szerint viszont gyakran előfordul, hogy a cégek inkább elfordulnak a pályakezdőktől –

pedig a szakmai tapasztalatot sok cég másodlagos tényezőnek tartja.

A tudást a cégek megadják, fontosabb lenne a pályakezdői türelem, illetve a szakmai alázat, aminek a megkérdezett HR-esek 70 százaléka szerint alig látni nyomát. Utóbbi csoport szerint viszont az öt legfontosabb készségük egyike, hogy bizony totális odaadással adóznak a munkának, ezen felül pedig a munkafolyamatok átlátását és a csapatmunkát tartják elismerésre méltó tulajdonságaiknak.

Gyorsan tanulnak, hajlandók fejlődni

Bár úgy tűnhet, a két tábor semmiben sem ért egyet, ez nincs így: mind a pályakezdők, mind a HR-esek azt gondolják, hogy a fiatal munkavállalók gyorsan tanulnak, sőt hajlandók képezni magukat, és ha fenntartják a motivációjukat, kemény munkaerő válik belőlük. Az önképzés hátránya ugyanakkor, hogy egyesek már az iskolában is túltolják a dolgot:

diplomahalmozóvá válnak, akik még 30 évesen sem dolgoztak sehol.

A kérdőívet kitöltő 700 főnyi, 17 és 30 év közötti pályakezdő, valamint a megkérdezett 200 hazai HR-es ugyan nem reprezentálja a teljes piacot, az általuk elmondottak viszont így is segítenek átlátni, hogy milyen téren kellene fejlődnie a fiataloknak. A motiváció és az alázat fontos, ennek átadása pedig a cégek kihívása is egyben.

Fotó: Josh Hild // Unsplash

Oszd meg!