Fotó: Fotó: Marina Khrapova // Unsplash
Legyél jobb!

Az (ön)karantén 7 meglepő tanulsága

Forbes
2020. március 17. 3 perc olvasás

A kézmosás szabályait és előnyeit már kívülről fújjuk. De hamarosan ennél többre lesz szükségünk, hogy a távmunka és a kijárási tilalmak közepén megőrizzük a mentális egészségünket.

A Forbes.com egy magát önkéntes karanténban tartó szerzője számot vetett saját tapasztalataival és megkérdezte a hozzáértőket is arról, mi vár reálisan arra, aki az elkövetkező hetek, hónapok nagy részét a lakásában tölti.

A négy fal között: a szorongás marad

Valamilyen szinten. Ha épp nem világjárvány van, a legfőbb stresszforrások egy ember életében a munkája, a családja és pénzügyei körül vannak. Egy koronavírushoz hasonló vészhelyzet hatványozza ezeknek a stresszforrásoknak az erejét.  Nem csoda, ha szorongsz. Fontos, hogy megpróbáljunk időnként kikapcsolni, de ez sokkal nehezebb lesz az következő időszakban.

A távmunka és a magányjárvány

Egy átlagos napon a 18-49 éves korosztály 30 százaléka érzi magát magányosnak. Az 50 és afölöttiek közül pedig 17 százalék.

Ne becsüljük alá a magányt, amit a távmunka okozhat, főleg azoknál, akik korábban nem csinálták. Számukra a távmunka drámai változást jelent és… nos, távoli lesz.

A mások élete

Ha azon gondolkozol, mit csinálnak a munkatársaid és ismerőseid a megszorítások idején, a legtöbb felmérés azt találja, hogy ilyenkor a videojátékokkal, az internethasználattal és tévé- vagy sorozatnézéssel birkóznak meg legtöbben a korlátozásokkal.

Van, aki a sportolást választja, de olyan is, aki az éneklést, ami szintén ráfért a top tízes listára. Nem ítélkezünk, járvány van.

Menedzseljük a negatív érzéseket

Sokunkra ráférne egy úgynevezett reális gondolkodás tanfolyam. Muszáj menedzselnünk a drámaian negatív érzéseinket, ha lehet pozitívan, de leginkább reálisan tekinteni a körülöttünk zajló eseményekre. Az Anxiety Canada készített egy 13 kérdésből álló tesztet, amivel a végére járhatunk a katasztrófaforgatókönyveink realitásának.

A digitális sokk

Azoknak is elő kell venniük a digitális tudásukat, akik eddig előszeretettel mellőzték azokat.

Fel kell zárkózni a távmunkához, és ez sokaknak nagy kihívást jelenthet. Legyél velük türelmes és kedves, segíts nekik.

Ezen a ponton már senki nem azért dolgozik otthonról, mert élvezi, hanem hogy egészségesen kikászálódjunk ebből a helyzetből.

Önfegyelem

A saját főnöködnek lenni ijesztő és nehéz lehet azoknak, akik sokéves, ugyanolyan rutinhoz szoktak. Beszélgess a többi „főnökkel” is saját önmenedzselési és időbeosztási tippjeikről, de ne felejtsd el őket megkérdezni, mit néznek épp Netflixen vagy hogyan foglalják le a gyerekeiket.

Minden az átlátható kommunikáción múlik

Sok cég járványügyi intézkedéseket fog bevezetni. Ez alá fog tartozni, a biztonság, a HR, az IT és a vezetőség is. Próbáld tartani magad a cég kommunikációs protokolljához, ez persze nem azt jelenti, hogy nem beszélgethetnél a munkatársaiddal a félelmeidről vagy a feladataidról.

Fotó: Marina Khrapova // Unsplash