Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Arctalan hősök kampányával támogatják a frontvonalban harcolókat

Az Arctalan hősök elnevezésű kampánnyal azoknak az egészségügyi dolgozóknak nyújtanak mentális segítséget, akik már több hónapja a koronavírus-világjárvány frontvonalában küzdenek.

Az Arctalan hősök kezdeményezésben egyéni krízisintervenciós konzultációkat biztosítanak, amiket igyekeznek úgy megszervezni, hogy kritikus helyzetben, online is igénybe tudják venni az egészségügyi dolgozók. Emellett segítő foglalkozásokat is tartanak a kórházakban. Ezt először az Uzsoki Kórház dolgozói vehetik igénybe, de később országosan is szeretnék elérhetővé tenni.

A kampány során a Medspot Alapítvány az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával együtt végez kutatást arról, hogy az egészségügyi dolgozók milyen állapotban vannak, ez hogyan változik, ezáltal a mentális segítségnyújtás hatásait is tudják majd mérni. A legfrissebb külföldi adatok szerint

az alvászavar, a depresszió, és a poszttraumás stressz szindróma tünetei jellemzőek leginkább az egészségügyi dolgozókra a koronavírus-világjárvány időszakában.

Az alapítvány célja, hogy a járvány után is folyamatosan segítse az egészségügyi szakembereket abban, hogy fel tudják dolgozni a mögöttük álló megterhelő időszakot.

A projektben melléjük állt a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság is, ami úgynevezett Bálint-csoport nevű foglalkozásokat tart az egészségügyi dolgozóknak. „Ez a csoportos technika nagyon sokat tud segíteni a kiégés elleni harcban. Itt fel tudják dolgozni például az olyan nehéz helyzeteket, mint egy páciens elvesztése” – nyilatkozta a Forbes.hu-nak Bella Viktória, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Dr. Demetrovizs Zsolt az ELTE PPK dékánja és dr. Spányik András orvos, a Medspot Alapítvány kurátora.

A 2018-ban alapított Medspot, ha éppen nem tombol világjárvány, azoknak segít, akik valami miatt nem jutnak hozzá az egészségügyi ellátáshoz. A nekik önkéntesen dolgozó orvosok, pszichológusok és egyéb egészségügyi dolgozók száma húsz és negyven között ingadozik.

Foglalkoznak autizmussal élő, valamint értelmileg akadályozott gyermekek orvosi ellátásával, és hajléktalanszállókon vagy mélyszegénységben élők fizikai és mentális betegségei diagnosztizálásával, kezelésével is, akik amúgy ellátás nélkül maradnának.

„Az erőnk abban van, hogy mindig meg tudunk mozgatni olyan szakembereket, akik elkötelezetten állnak ezek az ügyek mellett, tudnak és szeretnének is segítséget nyújtani” – mondja Viktória. Idén egy Covid-19 nevű tanácsadói vonalat indítottak, ahol orvosok válaszoltak a hatvanöt évnél idősebbek kérdéseire: hogyan tudnak a leghatékonyabban védekezni a járvány ellen, mit csináljanak, ha például a szomszédjuk elkapta a vírust, és akár személyes kérdésekkel meg tudták keresni a telefonálók a szakembereket. A releváns és pontos tájékoztatáson túl pszichológiai tanácsadást is nyújtottak azoknak, akik a járványtól való félelem mellett a magánnyal is küzdöttek.

„Sok olyan orvos, pszichiáter és pszichológus is csatlakozott hozzánk, akiknek vagy az életkora, vagy az egészségügyi állapota nem tette lehetővé, hogy a járvány elleni védekezésben fizikailag részt vegyenek, viszont nagyon szívesen vállaltak telefonos tanácsadást. Ez mindenkinek jó volt abban a szituációban. Az idősek információhoz jutottak, a szakemberek pedig azt érezték, hogy így is tudnak hasznosan segíteni” – mondja Viktória.

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.