Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amikor véget ér ez a rémálom, egy emberibb és jobb világra ébredünk

Az On the Spot dokumentumfilm-sorozatot jegyző Cseke Eszter és S. Takács András Szerelem a korona idején címmel posztolt fotót és szöveget Facebook-oldalára. A Forbes állandó szerzői a jót próbálják meglátni abban a katasztrófafilmben, aminek épp mindannyian szereplői vagyunk. A szöveget teljes terjedelmében közöljük.

„Egészen szürreális élmény volt, hogy miközben az elmúlt néhány hétben világjárvány lett az új koronavírusból, mi az Indiai-óceán közepén, egy kristálytiszta, paradicsomi kis szigeten csücsültünk, és csak csodáltuk a természet adta mámorító színeket, illatokat és ízeket, mindazt, amit a világ jelentős részén már rég tönkretettünk az erőforrások mértéktelen kiaknázásával, az erdőirtástól a természet műanyag szeméttel történő elárasztásán keresztül a vuhani állatpiacig. (Mert mit is kerestek ezek a vadon élő, sok esetben védett állatok egy piacon…)

Szerelem a korona idején… Egészen szürreális élmény volt, hogy miközben az elmúlt néhány hétben világjárvány lett az…

Posted by On The Spot on Sunday, March 15, 2020

Talán most majd lelassul ez a telhetetlen és ostoba folyamat az egyre tragikusabb világjárvány és a nyomában érkező elkerülhetetlen gazdasági világválság hatására, ami az egészségeseket sem kíméli majd. Sokaknak lesz ez nagyon nehéz és lemondásokkal teli…

Miközben a szemünk előtt zajlik ez a katasztrófafilm, sőt mi magunk vagyunk a szereplői, a világban és az otthonainkban megtörténhet egy-két apróbb csoda, ezeket se felejtsük el észrevenni!

A leálló kínai gyárak árnyékában felnövő gyerekek például most először látják, hogy az ég színe kék, mert kivételesen nem takarja el a mindent és mindenkit elborító szmog.

Lehet, hogy Közép-Európában rekordsebességgel sikerül digitalizálni a közoktatást az otthon maradt gyerekeknek.

Lehet, hogy az egészségügy dolgozói (a katasztrófafilm hősei) végre megkapják azt a megbecsülést, amit régóta megérdemelnének az erőn felüli, nap mint nap heroikus munkájukért.

Lehet, hogy ha mindenkinek sikerül átvészelnie két hetet otthon, amíg lelassítjuk a vírust, a végére tényleg tudatosabban fogyasztunk majd, és nem csak dumálunk a fenntarthatóságról, hanem végre megértjük, hogy mi az.

Lehet, hogy a karanténban közösen töltött idő erősebbé és összetartóbbá teszi a családjainkat.

Lehet, hogy a generációnk és a szüleink generációja, amelynek már nincsenek háborús élményei, megtanulja értékelni azt a békés és egészséges életet, amit olyan természetesnek vettünk, és elkezdünk vigyázni rá…

Sőt, még az is lehet, hogy amikor véget ér ez a rémálom, egy emberibb és jobb világra ébredünk! Sok minden nem, de ez speciel csak rajtunk fog múlni.

Vigyázzatok magatokra! És nagyon vigyázzunk egymásra!”

Nyitókép: S. Takács András a decemberi Forbes Kilövésen (Fotó: Fekete Csaba)

Oszd meg!